Stále ještě se Čechům vyplatí natankovat a nakoupit v Polsku? Jaké jsou aktuální ceny?

22. červen 2022 08:23

Ještě před pár týdny se na polských čerpacích stanicích v blízkosti hranic s Českem tvořily dlouhé fronty. Při srovnání s tuzemskými cenami se totiž na litru dalo ušetřit i osm korun. Důvodem byly daňové úlevy, které zavedla polská vláda. Ty sice stále platí, tankovat za hranicemi už ale není tak výhodné jako dřív. 

Aktuální informace zjišťoval přímo u našich severních sousedů reportér Václav Plecháček.

Čtěte také

Jsem teď na hraničním přechodě v Náchodě - Bělovsi, konkrétně na první čerpací stanici na polské straně. Během posledních minut se tady u stojanů vystřídala čtyři auta, z nich byla tři s českou registrační značkou. Natural 95 tady stojí 8 zlotých a 12 grošů, to je v přepočtu necelých 44 korun.

Podobné je to i na dalších čerpacích stanicích ve směru do polského vnitrozemí. V Česku jsou ceny minimálně o korunu vyšší, většinou ale řidiči v Náchodě a okolí zaplatí za benzín víc zhruba o tři koruny. Průměrná cena benzínu v České republice je podle webu mbezin.cz 47 korun a 56 haléřů.

Zatím jsme mluvili jen o benzínu. Jaká je v Polsku cena nafty?

Čtěte také

Tady je to konkrétně 7 zlotých a 99 grošů. To je zhruba 43 korun a 20 haléřů. Na asi dva kilometry vzdálené čerpací stanice stejného majitele na druhé straně hranic, tedy v Náchodě, stojí nafta 46 korun a 90 haléřů.

Výjimečně se dá litr nafty v Královéhradeckém kraji koupit i za cenu kolem 44 korun, na druhou stranu jsou ale místa, a je jich většina, kde se cena blíží 48 korunám.

Návštěva čerpací stanice v Polsku se tedy stále ještě českým řidičům vyplatí, zdaleka ale už ne tolik jako před několika týdny. Ceny benzínu i nafty tady navzdory daňovým úlevám v posledních týdnech výrazně vzrostly. Je to zejména inflací, která v Polsku dosáhla v květnu téměř 14 procent.

Rozhodnutí polské vlády o dočasném zrušení DPH se týká i velké části potravin. Jsou u našich severních sousedů stále levnější než u nás?

Čtěte také

Některé potraviny určitě. V jednom z obchodů v nedalekém polském lázeňském městečku Kudowa-Zdrój je třeba kilogram vepřové kýty zhruba za 65 korun, v dalším obchodě hned vedle prodávají kilogram vepřového bůčku bez kosti za 70 korun.

Češi v Polsku hodně nakupují také uzeniny nebo mléčné výrobky. A to nejen v kamenných obchodech, ale i na nedaleké tržnici. Podle mnohých je zboží kvalitnější než u nás a navíc často tedy i levnější.

Právě kvůli již zmiňované inflaci v Polsku ovšem rostou i ceny potravin. Hodně je to znát například na ceně pečiva. Některé druhy jsou až třikrát dražší než před rokem. A pokud polská vláda neprodlouží daňové zvýhodnění, které má platit do konce července, tak tady ceny pravděpodobně půjdou nahoru v těch dalších týdnech.

Spustit audio

Související