Červencová bitva roku 1866 byla historickým milníkem. Pojem Königgrätz je známý po celém světě

30. červen 2021

V sobotu 3. července 2021 to je přesně 155 let, co se u Hradce Králové odehrála snad druhá největší bitva 19. století a počtem nasazených vojáků dokonce největší na našem území. Bitva prusko-rakouské války roku 1866. Proto je naším hostem Radek Balcárek z Gardy města Hradce Králové, která má i letos vzpomínkové akce na starosti.

Co se vám honí hlavou vždy, když se blíží výročí bitvy?
Nedávno jsem si uvědomil, že vzhledem k tomu, že letos to je 29 ročník, který pořádáme, tak jsme zřejmě nejstarším kulturním festivalem v regionu vůbec. Takže se mi honí hlavou, že pomaličku přijde čas 160. výročí, kdy budeme asi zřejmě předávat tradici vzpomínkových oslav našim dětem, aby v ní pokračovali.

Je paradoxem, že největším úspěchem rakouského vrchního velitele Benedeka byl v bitvě u Hradce Králové roku 1866 jeho bravurní ústup.
Radek Balcárek, Garda města Hradce Králové

Je potřeba si tuto velkou událost připomínat neustále. Protože to byla opravdu velmi krvavá řež, viďte?
Je to určitý dějinný mezník, který se tady u Hradce Králové stal. Málokdo si uvědomuje, jak významný historický předěl nastal. Pojem Königgrätz je po světě známý právě především kvůli bitvě.

Čtěte také

Co vůbec vedlo k onomu prusko-rakouskému střetu?
Pokusím se stručně. Ve střední Evropě Rakousko ovlivňovalo všechny německy mluvící země a tvořilo určitou páteř středoevropské politiky. Mocensky sílící Prusko tento stav nechtělo nechat jen tak a pokusilo se Rakousko z vedoucí pozice ve střední Evropě odstranit. A to se povedlo díky tomu, že začalo sjednocovat malé německé státy, některé dobrovolně, některé i násilím. Jak říkal Bismarck železem a krví sjednotíme střední Evropu. To se mu bohužel podařilo a mocensky silné Prusko nakonec Rakousko porazilo. Svoji cestu za císařstvím dovršilo v roce 1870 okupací Francie, kde porazilo Napoleona III. a v roce 1871 vyhlásilo německé císařství.

Čtěte také

O prusko-rakouském konfliktu roku 1866 se hovoří také jako o sedmitýdenní válce. Takže to bylo docela rychlé a krátké. Co vedlo k tomu, že se rozhodující bitva války odehrála právě u Hradce Králové?
Ty cesty jsou složité na to, vysvětlit vše v pár vteřinách. Nicméně vstup do Rakouska nebo-li na české území bránily pevnosti, ať už to byl Terezín, Josefov, Hradec Králové nebo Olomouc. A vše směřovalo k tomu, že se pruská vojska pokusí do Čech vniknout právě v oblasti Hradce Králové a Josefova, což se nakonec potvrdilo. Prušáci vstoupili do Čech ve třech proudech a ten hlavní směřoval právě k pevnostem Josefov a Hradec Králové. Nakonec se ukázalo, že význam těchto barokních pevností už dávno minul, protože útočící vojska pevnosti jednoduše obešla.

Čtěte také

Jaký byl průběh bitvy u Hradce Králové, ve které tedy pruská armáda nakonec zvítězila?
Ve válečné terminologii neexistuje remíza. Remíza znamená pro útočníka prohru. Což znamená, že Rakušané se, ačkoliv prohráli předtím asi 10 bitev, téměř všechny bitvy kromě u Trutnova, stáhli k Hradci Králové a vytvořili výtečně zorganizovaný obranný půlkruh. Prusové rozdělení do tří armád, dvěma armádami ráno 3. července zaútočili a nemohli se přes onu obranu dostat. Což znamená, že hrozila remíza, neboli vítězství Rakušanů, protože útočník by musel s hanbou odtáhnout. Poslední, třerí pruská armáda vyrazila ráno od Dvora Králové a vůbec nebylo jasné, jestli vůbec stihne na bojiště dorazit včas. Rakouské vojsko už s tím nepočítalo, a tak prostor, který měli obsazený proti této armádě, uvolnili, a své vojsko použili v boji o les Svíb. Ovšem stalo se, že to pruská armáda stihla a do onoho nechráněného prostoru Rakušanům pronikla až do středního postavení, čímž ochromila řídící centrum a Rakušanům nezbylo nic jiného, než z bojiště začít ustupovat. Což se jim velmi dobře povedlo a je trošku paradoxem, že největším úspěchem rakouského vrchního velitele Benedeka byl jeho bravurní ústup.

Radek Balcárek ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celý rozhovor s Radkem Balcárkem také o průběhu letošních chystaných vzpomínkových akcích na rok 1866 si můžete poslechnout v naše audioarchivu.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související