Cena Jivínský Štefan pro ředitele Valdštejnského imaginária Jiřího Vydru a zelináře Josefa Lidického

27. únor 2024

Ceny 26. ročníku Jivínského Štefana za kulturní počiny i za dlouhodobé zásluhy v kultuře na území okresu Jičín mají své držitele. Putovaly k  Jiřímu  Vydrovi, řediteli Valdštejnského imaginária, a Josefu Lidickému, zelináři z Valdštejnova náměstí. Jejich jména zazněla na tradičním "sousedském" setkání nominovaných a dalších příznivců kultury tentokrát v sokolovně v Kopidlně na Jičínsku.  

Nominace každoročně shromažďují a zpracovávají členové Štefanské komise a Nadačního fondu Jičín - město pohádky. Slavnostní odpoledne s programem, do kterého přispěli místní školáci, ale také třeba hostující soubor Česká beseda z obce Lukavice v Orlickém podhúří, se uskutečnilo ve zcela zaplněné kopidlenské sokolovně. Na předávání cen natáčela Vlaďka Wildová.

V tradičním termínu 25. února vyvrcholil ve vyzdobeném sále kopidlenské sokolovny 26. ročník ocenění za kulturní práci na území okresu Jičín. Nominací v obou kategoriích: za kulturní počin loňského roku a za dlouhodobé zásluhy v kultuře, bylo úctyhodných 283.

Čtěte také

Los, jako prvek náhody, rozhodl o tom, že dřevěnou sošku Štefana za kulturní počin převezme Josef Lidický za svou neobvyklou připomínku tragické události v roce 1968 v Jičíně, kdy polský voják zastřelil na křižovatce na Letné jeho kamaráda Jaroslava Veselého a Zdenu Klimešovou.

V okně u svého obchodu s ovocem a zeleninou na Valdštejnově náměstí proto pan Lidický umístil kopie fotografií Oldřicha Podzimka, které zachycují jak pohřeb obětí, tak i město v okupační době. Zájemcům navíc podává výklad se souvislostmi a odkazuje je i k malému pomníku na Letné. „Jsou to události, na které nesmíme zapomenout,“ dodal po předání ceny příjemně zaskočený držitel dřevěné sošky.

Porota složená ze zástupců Štefanské komise rozhodla, že cena za dlouhodobé působení v kultuře patří Jiřímu Vydrovi, původně kastelánovi Valdštejnské lodžie v Sedličkách u Jičína, dnes řediteli, dramaturgovi a grafikovi Valdštejnského imaginária, z.ú., Jičín. V nominaci se píše: „… za mnohaleté, neobvykle tvůrčí, autorsky progresivní a překvapivě realizované akce ve Valdštejnské lodžii.

Do Kopidlna přijet nemohl, sošku za něj vyzvedla členka Štefanské komise Eva Bílková.

Kytice jako zvláštní ocenění nominovaným

Zvláštní poděkování porota vložila do kytice pro Naděždu Vaníčkovou, dlouholetou kopidlenskou divadelnici, která uchovává záznamy o ochotnickém divadle v Kopidlně 60. a 70. let 20. století. Kronika, v níž zachytila dobu svého hereckého působení, budila pozornost i na Čtení z místních kronik.

Čtěte také

Zvláštní květinové poděkování patří i Pavlíně Čížkové za dlouholeté organizování kulturního dění v Libáni a okolí. „Každoročně připravuje ve spolupráci s libáňskou knihovnicí Lucií Hlaváčkovou koncerty a přátelská setkání s umělci a zajímavými lidmi. Libáňský hudební máj - Foerstrovy dny se svou bohatou a hodnotnou náplní jsou událostí v regionu.

Třetí kytici se zvláštním poděkováním přiřkla porota skupině lidí z Jičínska, která aktivně pomáhala k odvrácení ztráty letiště Vokšice. Místo Aeroklubu Jičín tam měla působit velká letecká škola, která by významně narušila nebe hlavně nad Jičínem a okolím, tedy i nad Českým rájem. Kromě Michala Rambouska, starosty Městyse Podhradí, zástupce petičního výboru Milana Berného, to byl i regionální historik Pavel Kracík.

Jivínský Štefan příště v lázeňském městě

Hostitelem příštího 27. ročníku Jivínského Štefana s předáním cen za kulturní počin a za dlouhodobé zásluhy v okrese Jičín bude 25. února 2025 město Lázně Bělohrad.

Čtěte také

Štefanský klobouk, který pořádání stvrzuje, si na kopidlenském pódiu od kopidlenského starosty Karla Žižky převzala bělohradská starostka Alena Kuželová: „Líbilo se mi tu, ono je to většinou v takovém sousedském duchu. Tohle je vlastně druhý Jivínský Štefan, kterého se osobně účastním.

„Vloni to bylo poprvé v Lukavci u Hořic, kde to bylo malé, komorní, ale s velkou účastí, stejně jako dnes v Kopidlně, kde se mi taky líbilo. My budeme mít příští rok největší hlavu z toho, kde Štefana pořádat. Nabízí se sokolovna, kde se předávání cen uskutečnilo v roce 2014. Mám v hlavě ale ještě jeden nápad: ve městě teď soukromý investor pan Kindl opravuje klasicistní sýpku v zámeckém parku a v září by měla být kolaudace. Když se to povede, tak by to bylo důstojné prostředí. Tato varianta by se mi líbila ještě víc."

Spustit audio

Související