Stejná šance, to je ocenění pro firmy zaměstnávající lidi s postižením. Objevily se i slzy v očích

7. červen 2023 07:55

Skončil další ročník soutěže Stejná šance. Některé ze zaměstnavatelů ocenila porota a tak do rozhlasového studia přišel Martin Samek, jednatel společnosti Gastro Koření, která si odnesla jednu z cen. Vyhlášení výsledků sledoval v budově krajského úřadu Královéhradeckého kraje reportér Václav Plecháček. 

Čtěte také

Vítězem 10. ročníku soutěže Stejná šance - zaměstnavatel roku 2023, jsou Hořické strojírny. Čím tato firma porotu přesvědčila?
Především tím, že jeden z těch lidí s postižením, které zaměstnávají, pracuje ve výrobě. Tomu se firmy většinou brání, často říkají, že je to nemožné. V Hořických strojírnách se to ale povedlo. Shodou okolností jde o člověka, který ve firmě pracoval jako zdravý a šanci mu dali následně i po nehodě na motorce.

Mezi pětici oceněných firem patří i Gastro Koření. Jednatel firmy Martin Samek je tady s námi také. Firma zaměstnává čtyři lidi s mentálním postižením, ale do zaměstnání je paradoxně nepřijal on. Jak to bylo?
Celý příběh začal, když jsem byl na dovolené. A po návratu do práce, tak má pravá ruka ve vedení firmy, paní Vaníková, už předtím vše dohodla. Přišel jsem do zaměstnání a tam se pohybovali cizí lidé a různé po dveřích byly umístěny obrázky, jaké úklidové prostředky mají používat a jak mají svoji úklidovou práci vykonávat.

Tak to vzniklo a já jsem potom jen řekl našim zaměstnancům, že tohle je super nápad a že s tím samozřejmě souhlasím. Vytvořili jsme pro ně podmínky a nejbližší kancelářský tým udělal takovou práci, která dala možnost zaměstnat handicapované a já už jsem jen podepsal pracovní smlouvy.

Čtěte také

Někomu ale může připadat, že zaměstnávání handicapovaných znamená potíže a snížení výkonu. Jak se to díváte ve vaší firmě?
Díváme se na to tak, že šanci má dostat každý. Handicap si nevybírá, zítra ho může mít kdokoliv z nás. Třeba po nehodě nebo jakoukoliv nemocí. Ale důležité je začlenit takové lidi do kolektivu, aby prostě společně zdraví a handicapovaní vytvořili jeden tým. A oni svoji práci dělají úžasně a jsou za ni velmi vděční.

Kolik handicapovaných osob u vás zaměstnáváte?
V současnosti jsou to čtyři lidé.

A reportér Václav Plecháček dodává, že při vyhlašování výsledků soutěže Stejná šance byly momenty, kdy řada lidí měla opravdu slzy v očích.

Spustit audio

Související