Tušíte, co je to Modrej život? Speciální krkonošské ocenění pro ty, kteří pomáhají ostatním lidem

18. srpen 2023

Modrej život je speciální ocenění vrchlabské diakonie pro ty, kteří pomáhají lidem. Cílem je zviditelnit běžné pozitivní činy všedních dní a pomoc druhým. Zájemci mohou až do konce srpna nominovat hrdiny všedních dní, kteří rozvíjí společenský život, budují mezilidské vztahy, podílí se na ožívání veřejného prostranství.

Čtěte také

Historicky první cenu v podobě sochy anděla získala vedoucí jednoho z vrchlabských spolků Markéta Čejpová. „Bylo to opravdu velké překvapení a vlastně i dojetí, svým způsobem,“ popisuje pocity při předání ocenění Markéta Čejková.

Nemyslí si, že ocenění patří pouze jí, ale celé skupině lidí vrchlabského spolku Na Dvoře. „Myslím si, že mělo vliv i to, že jsme už delší dobu poměrně vidět. To mohlo vést k tomu, že jsme jako spolek byli zvoleni.

Od lidí získala hned několik nominací na cenu. Prý ji to nezměnilo. Podle ní je nejdůležitější, pomáhat ostatním neziskovým organizacím a skupinám.

Čtěte také

Snaží se do akcí zapojovat co nejvíc lidí a pomáhat potřebným. „Já mám radost, že lidé stále chodí na naše akce. Že nás podporují a líbí se jim tam. Máme vždy pozitivní reakce. A to stačí, tam není důvod, proč by se mělo něco měnit.

To, co spolek vydělá, si nenechává, ale předává dál. „Tam, kde je to potřeba. Ať už to je jiný spolek, když například okrašlovací spolek potřebuje nakoupit stromky nebo SONC vzít své klienty na výlet. Zkrátka tam, kde se ty peníze mohou hodit. Nejsou to žádné horentní sumy, ale pomáháme tak dál.

Smyslem této ankety je poukázat na práci lidí, kteří často ani nejsou vidět a přitom za nimi stojí velká dřina.

Čtěte také

„Ty věci, které se tady dějí, jsou hodně inspirativní, někdy až neuvěřitelné. Říkali jsme si, že by bylo dobré na ně posvítit, ukázat je. Protože se nedějí samovolně, ale stojí za nimi obyčejní lidé, kteří nechtějí dělat věci jen pro sebe, ale chtějí pomáhat i ostatním ve svém okolí, vysvětluje ředitel vrchlabské diakonie Tomáš Havel.

Právě on s myšlenkou této ankety přišel. „Je to o dvou věcech. První je vlastně poděkovat lidem, kteří myslí i na ostatní, nejen na sebe. A druhá věc je, inspirovat naše okolí tím, jak je vlastně jednoduché měnit svět kolem sebe k lepšímu, když chceme.

Vybírání lidí nominovaných na cenu Modrej život ještě nekončí, ale už teď je jasné, že jich bude víc než při prvním ročníku.

Spustit audio

Související