Čekací doby na první dávku očkování proti covidu se v kraji liší. Někde jsou to jen dny, jinde týdny

13. červenec 2021 09:49

V Královéhradeckém kraji má už zhruba než 218 tisíc lidí ukončené očkování proti koronaviru, dalších téměř 40 tisíc má před sebou druhou dávku. Vyplývá to ze statistik ministerstva zdravotnictví. Řada zájemců o očkování ale po registraci čeká na termín i víc než měsíc.

Čtěte také

„Zaregistrovala jsem se hned jak to šlo pro moji věkovou kategorii v noci z 3. na 4. června, termín jsem ale dostala až po pěti týdnech od registrace," říká šestadvacetiletá Kristýna, která si jako očkovací místo zvolila Fakultní nemocnici v Hradci Králové.

První dávku dostane během následujícího víkendu, tedy po více než šesti týdnech.
„Byla to už hrozně dlouhá chyba, dokonce jsem si myslela, že nastala nějaká chyba. Ale podobně na tom bylo několik mých kamarádů."

Čtěte také

Podle náměstka Fakultní nemocnice Hradec Králové a krajského koordinátora očkování Jaroslava Malého čeká momentálně v hradecké nemocnici na termín zhruba 3000 lidí. Připouští, že někteří opravdu řadu týdnů.
„Je možné, že člověk, který je mladší 30 let, čeká déle než 10 nebo 14 dnů. Jestliže čeká měsíc, tak to bylo způsobeno jednak velkým návalem a také tím, že se doočkovávaly takzvané druhé dávky."

Registrační systém zájemce podle náměstka Malého řadí automaticky. Zohledňuje se například věk, nemoci, nebo prodělaný covid. Senioři a nemocní tak přijdou na řadu dříve, mladí a zdraví lidé později.
„Nad 30 let nemáme prakticky žádné čekající. Jestliže je té dámě, o které hovoříte, je méně než 30 let, tak je možné, že čekala týdny. Ano."

Čtěte také

V jiných očkovacích centrech v Královéhradeckém kraji se čeká kratší dobu. Platí to třeba pro ta, která provozuje krajský Zdravotnický holding.

„Očkování velké skupiny lidí druhou očkovací dávkou v těchto dnech stále ještě zpomaluje očkování nově registrovaných. Termín na první dávku je ale stále možné získat i v řádu několika dní," říká mluvčí Lucie Chytilové, podle které je momentálně v očkovacích centrech holdingu nejkratší čekací doba v náchodské nemocnici.

V řádech dnů je možné dostat první dávku vakcíny i v soukromých očkovacích centrech. Pokud se lidem zdá po registraci čekání dlouhé, stačí se na původním očkovacím místě odhlásit a přehlásit na jiné.

Spustit audio

Související