V Královéhradeckém kraji se zvýší počet odběrových míst provádějících PCR testy na koronavirus

7. červen 2021 10:15

Už téměř týden platí v Česku nová pravidla pro bezplatné testování na koronavirus. Lidé mají nově nárok na čtyři antigenní a dva PCR testy za měsíc. Přesnější PCR testy přitom na řadě odběrových míst zatím zdravotníci neprováděli, vzorky totiž vyžadují analýzu v laboratoři.

Co se v Královehradeckém kraji v souvislosti s PCR testy mění, zjišťoval reportér Václav Plecháček.

PCR testy se zatím prováděly především ve větších městech. Rozšíří se síť testování i do těch menších?

Ano, rozšíří. Během tohoto týdne se podle zástupců Oblastní nemocnice Náchod začne testovat v Jaroměři a Broumově. V Broumově pravděpodobně každý den, v Jaroměři třikrát týdně. Tohle ale ještě není stoprocentně rozhodnuto.

Čtěte také

Rozhodovat se bude také podle poptávky, takže se to může měnit. Přesný termín, kdy začnou zdravotníci v oněch dvou zmiňovaných menších městech provádět PCR testy, zatím jistý není.

Momentálně je podle náměstkyně náchodské nemocnice potřeba vyřešit některé technické věci. Konkrétně například připravit online rezervační systém. Pospíchat prý zatím nebylo kam.

Ani teď, na začátku června, po změně pravidel testování, podle náměstkyně zatím není o PCR testování výrazně zvýšený zájem. Ten nemocnice očekává až ve chvíli, kdy začnou lidé ve větším odjíždět na dovolenou.

Například v Janských lázních zůstává v nabídce jen antigenní testování a to navíc nově už jen jednou týdne. Znáš důvod?

Státní lázně se přizpůsobily tomu, že nově mají lidé na antigenní testování zdarma nárok nikoliv každé tři dny, ale pouze jednou týdně. Už se tak bude testovat pouze ve čtvrtek. V poslední době totiž podle ředitele lázní většina zájemců využívala právě termín před víkendem.

Zdravotnice provádí odběr vzorku pro PCR test

O rozšíření testování na PCR lázně neuvažují, prý by nebyl dostatek klientů a nevyplatilo by se to finančně. Odebrané vzorky by navíc bylo nutné převážet do laboratoře v Trutnově.

V zimě se na testování na koronavirus čekalo v řádech dnů, v některých zdravotnických zařízeních to bylo i víc než týden. Jak je to teď?

Je to lepší. Někde se zájemci o testování na odběry dostanou prakticky okamžitě, jinde třeba do druhého dne. Co se týče antigenních testů, tak volné termíny na dnešek mají například nemocnice v Hradci Králové nebo v Trutnově.

Čtěte také

V Náchodě, Rychnově nad Kněžnou nebo ve Dvoře Králové nad Labem nabízí online rezervační systém volné kapacity zítra, tedy v úterý 8. června.

A co se týče PCR testů, tam je odběrových míst méně a někde si tak lidé počkají třeba dva dny. To platí momentálně pro Oblastní nemocnici v Náchodě.

V Rychnově nad Kněžnou mají volno zítra. Ve Fakultní nemocnici Hradec Králové jsou volné časy ještě i na dnešek.

Zatím jsem zmiňoval především státní a krajská zdravotnická zařízení, funguje ale i celá řada soukromých společností. Test si tak lidé mohou nechat udělat například i na hlavním železničním nádraží v Hradci Králové. Tam jsou na dnešek volné termíny na antigenní i PCR testy.

Takových společností je i v menších městech v kraji celá řada.

Spustit audio

Související