Na školách pokračuje antigenní testování na covid. Mají ředitelé pro děti i pedagogy dostatek testů?

13. květen 2021

V českých školách pokračuje pravidelné testování na koronavirus. Ministerstvo školství ve středu informovalo kraje, města i jednotlivé školy, že je vybraný distributor dalších více než 5,5 milionu testů, které budou k dispozici od 24. května. Jak je to ale se zásobami do té doby? 

Čtěte také

Mají školy čím testovat děti a pedagogy? To zjišťoval reportér Václav Plecháček

Jak to tedy vypadá se zásobami antigenních testů na dnešek, případně na příští týden na pondělí?

Mluvil jsem s několika zástupci zřizovatelů škol i samotnými řediteli. Většinou testy na nejbližší dny mají.

Například základní škola Štefánikova v Hradci Králové se na doplnění svých zásob o dalších 860 testů domluvila s krajským pracovištěm Národního pedagogického institutu.

Odtamtud si čtyři stovky testů objednali třeba i z jedné ze škol v Novém Městě nad Metují. A dodávku testů z Národního pedagogického institutu mají slíbenou i školy zřizované městem Trutnov. I tam by tak testů na nebližší testovací dny měli mít dostatek.

Jsou naopak školy, které zatím jasno nemají?

Ano, třeba ty základní v Náchodě, které zřizuje město. Tam mají dostatek testů jen na dnešek, a to i díky tomu, že některé testy dostaly od školek, které je už nepotřebují, a další získali od sponzorů.

Čtěte také

Na pondělí jim ale chybí dalších 2000 testů a školy zatím neví, jestli je od zmiňovaného institutu budou mít k dispozici. Řekl mi to místostarosta František Majer, který je zároveň ředitelem největší z náchodských základních škol.

V Národním pedagogickém institutu Královéhradeckého kraje je ale prý testů dostatek, momentálně je jich tam 50 tisíc. V nejnovější dodávce z centrály jich podle ředitelky institutu přišlo 30 tisíc.

Ministerstvo školství k tomu uvádí, že jednotlivá krajská pracoviště dostanou v tomto týdnu 600 tisíc testů.

Do kdy by oněch zmíněných 5,5 milionů testů mělo školám stačit?

Čtěte také

Zhruba do poloviny června. Školy by je měly dostat nejpozději 19. května a pomáhat s rozvozem budou třeba i hasiči. K dispozici jsou dva druhy neinvazivních testů s odběrem z přední části nosu, Ministerstvo zároveň odkazuje školy na instruktážní videa jejich použití.

Stát zatím nemá testy pro školy od poloviny června do konce školního roku, tedy na posledních 14 dnů. To by měl vyřešit nově vypsaný tendr Správy státních hmotných rezerv.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.