Královéhradecký kraj pomohl speciálním školám v regionu se šetrnějším testováním žáků na covid-19

20. duben 2021 08:58

Královéhradecký kraj se rozhodl pomoci se šetrnějším testováním žáků. Do speciálních krajských i soukromých škol ze svých zásob vyčlenil několik sad plivacích testů. Stěr z nosu může totiž například pro děti s autismem znamenat komplikace.

Čtěte také

„Je to jako vzorek, na naši školu dorazilo 40 testů," říká Iva Rindová, ředitelka hradecké školy, která vyučuje děti se speciálními vzdělávacími potřebami.

Škola testy rozdělila mezi tři žáky ve věku od 7 do 9 let.
„Jsou to děti, které mají kombinované postižení s prvky autismu, nebo kombinované postižení zraku a sluchu. Takže rodiče těchto dětí viděli veliký problém v testování a sami měli zájem si ty šetrnější testy zakoupit. Takže jsme byli rádi, že jim i v tomto můžeme pomoci."

Těmto dětem totiž podle slov ředitelky nebyl výtěr z nosu příjemný.
„Bylo to nepříjemné i pro jejich rodiče, kteří testy u těchto dětí provádí. A samozřejmě se tomu ty děti bránily."

Žáci čekají na výsledek antigenního testu

Z nových plivacích testů pak byly děti překvapeny.
„Protože to bylo děláno prostřednictvím rodičů, tak se to všechno zvládlo velmi dobře a řekla bych i velmi příjemně, pro obě strany. Jak pro dítě, tak pro rodiče."

Kraj tímto způsobem rozdělil zhruba 520 sad plivacích testů.

Čtěte také

„Krajský úřad poskytl testovací sady z vlastních nákladů. Plivací testy, které používají i zaměstnanci krajského úřadu, slouží k testování na kraji a my jsme je poskytli nejen krajským, ale i soukromým školám v regionu," komentuje Dan Lechman, mluvčí krajského úřadu Královéhradeckého kraje.

A dodává, že hlavním cílem je zjednodušit a co nejšetrnější metodou umožnit testování dětí.
„Víme, že pro některé žáky se speciálními potřebami je obtížné to testování formou výtěru z nosní dutiny. Proto jsme přistoupili k tomu, že umožníme ono šetrnější testování plivací formou ve školách, kde žáci mají speciální potřeby."

Testů se dočkalo asi 8 mateřských a 19 základních speciálních škol v celém regionu.

Spustit audio

Související