Ve školách začalo testování žáků na covid-19. Jak to učitelé, děti, případně i rodiče zvládají?

12. duben 2021

Testování žáků na onemocnění covid-19 ve školách začalo. Například na Trutnovsku ředitelé většinou vybrali speciální místnost a určili učitele případně vychovatele, kteří budou na testování dohlížet nebo dětem pomohou. Na Základní škole náměstí Míru ve Vrchlabí zjišťovala podrobnosti reportérka Kateřina Kohoutová. 

Čtěte také

Učitelky si v jedné místnosti převzaly samotesty a odnesly je do svých kmenových tříd. Tam už na ně čekaly děti a za pomoci asistentek a učitelek se žáci sami testují.

Každý otestovaný potom čeká na výsledek svého testu. V této škole děti v podstatě ani pomoc při testování nepotřebují, protože díky učitelkám jim už bylo vše prakticky ukázáno v pátek v rámci jedné z online hodin.

Co se stane, když se objeví dítě s pozitivním testem?

Pokud by taková situace nastala, tak takové dítě učitelky pošlou do určené místnosti a tam bude čekat. Pokud jsou přítomni rodiče, tak si potomka ihned odvedou. Jinak bude vedení školy rodiče okamžitě informovat, aby si pro dítě přijeli. A do té doby tedy bude mimo kontakt s ostatními pod dozorem učitelů.

Testování žáků na covid-19, testy Lepu Medical

Potom musí samozřejmě rodiče dítě nahlásit ke kontrolnímu PCR testu.

Kdo jiný se kromě žáků testuje?

Testování se týká všech zaměstnanců školy. Hned ráno absolvovali test všichni učitelé a vychovatelé, kromě nich také například kuchařky a pomocné síly v kuchyni.

Další testování se na této vrchlabské škole bude konat ve čtvrtek 15. dubna.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka