Někteří středoškoláci se vrací do škol na konzultační hodiny. Podmínkou je negativní test na covid

19. duben 2021

Studenti závěrečných ročníků středních škol a středoškoláci ohrožení školním neúspěchem mohou ode dneška docházet na konzultace ve skupinách maximálně šesti lidí. Podmínkou je negativní antigenní test. Ten absolvují přímo ve škole.

Jak to vypadá na Střední odborné škole gastronomie a služeb v Nové Pace zjišťovala reportérka Kateřina Kohoutová.

Čtěte také

Samotné testování se tady týká dohromady asi 35 studentů. Učitelé si antigenní testy převzali od ředitele školy a odnesli je do jednotlivých tříd. Tam nyní studenty poučují, jak testy použít a sami se otestovat.

Samotný test trvá zhruba 15 minut, takže zdržení na začátku konzultací bude minimální. V případě, že by měl někdo pozitivní výsledek testu, odejde do takzvané izolační místnosti a vedení školy hned informuje rodiče.

Dotyčný student potom bude muset absolvovat PCR test.

Kolik žáků projevilo v Nové Pace zájem o konzultace? Bylo pro ně povinné testování překážkou?

Čtěte také

S testováním neměl nikdo ze studentů ani z rodičů problém. To potvrdil ředitel školy Petr Jaroš.

Co se týká zájmu studentů o konzultace, tak například u oboru cukrář byl zájem téměř 90 procent. Dosud totiž mohli žáci docházet na konzultace jen po jednom. Tedy jeden učitel na jednoho žáka. Tedy jisté rozvolnění většina z nich uvítala.

Konzultace jsou pro studenty důležité, protože spoustě věcí nerozumí a nutně se potřebují poradit s učitelem.

Jak to teď bude vypadat s praktickou výukou, kterou žáci hlavně potřebují?

Liší se to podle jednotlivých oborů. Praxe na Střední odborné škole gastronomie a služeb v Nové Pace začnou zítra. Například truhláři ale stále budou fungovat v režimu jeden žák a jeden učitel. Takže na truhlářských dílnách budou čtyři učitelé a čtyři žáci a pracovat budou odděleně.

Cukráři nastoupí oproti minulým dnům ve čtyřech a budou se s ostatními střídat.

Je ovšem důležité poznamenat, že nadále pokračuje distanční výuka. Ale ta praktická je pro studenty s blížím se koncem školního roku velmi důležitá.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.