Povinné testy na covid ve firmách mohou být pro lidi s mentálním či jiným postižením stresující

8. březen 2021 10:31

Nezisková organizace Pferda se dostala do potíží kvůli povinnému testování zaměstnanců. Pracuje v ní zhruba stovka lidí, polovina z nich má ale mentální nebo psychické postižení. Některým z nich tak bude podle vedení společnosti velmi složité celou situaci vysvětlit a nařízené odběry provést.

„Dobrý den, co si dáte?", ptá se obsluha tréninkové kavárny Láry fáry v Náchodě.
„Toust a kávu prosím," odpovídá zákazník.
Jeden z provozů neziskové organizace Pferda své služby aktuálně nabízí prostřednictvím výdejního okénka.
„Patriku, máme tady zákazníka."

Čtěte také

V kavárně pracuje i několik lidí s mentálním nebo psychickým postižením. Jedním z nich je i Patrik, který antigenní test na koronavirus úplně neodmítá.
„Uvidíme. Asi na něj půjdu, nevím ještě. "

U některých jeho kolegů to bude horší. Platí to například u dvaadvacetileté Ivy, která má mentální postižení kombinované s epilepsií.

„Dcera během svého života zažila 16 lumbálních punkcí do páteře, takže když viděla tyčinku, která se používá při odběrech z nosu, tak strašně moc křičela," popisuje matka Ivy Jana Červinková.

Jakékoli psychické rozrušení může u její dcery způsobit epileptický záchvat.
„Takže z toho důvodu ji nechci nechat testovat, protože epilepsie je pro nás horší."

V tomhle případě mohou být řešením testy ze slin, ty ale musí zástupkyně ředitele Pferdy Iva Laštovicová teprve sehnat. Objednané je od jednoho z prodejců má.
„Tak uvidíme, jestli testy dorazí."

Čtěte také

Pferda ale lidí s postižením zaměstnává několik desítek. Pracují i v dalších provozech, například pekárně, nebo uklízí. A někteří z nich zatím odmítají všechny formy testování.
„Ta situace je pro nás hodně kritická. Nechceme naše pracovníky s postižením nějak stresovat."

Pokud se přitom zaměstnance Pferdy nepodaří otestovat do konce týdne, do práce už přijít nesmí. Pro některé ale může být problém celou situaci pochopit.

„To by pro ně byla další rána," dodává Iva Laštovicová. Ta je tak v krajním případě připravena požádat krajskou hygienu o výjimku. Jestli uspěje, ale jisté není.

Spustit audio

Související