Čáp Karel se spolu s březnem vrátil na komín do Jičína a už vyhlíží svoji družku, paní Karlovou

2. březen 2022 07:41

Tažný pták čáp bílý se u nás na hnízdech zpravidla objevuje okolo poloviny března, jičínský Karel si vloni, ale i letos pospíšil. Svůj domov připravuje a partnerku očekává  na jičínském lázeňském komíně už od úterý 1. března. V loňském roce přiletěl Karel do Jičína dokonce už 28. února. V předchozích letech většinou později. 

Čtěte také

S Karlem vás seznámí redaktorka Vlaďka Wildová. Tady ve skupince pozorovatelů pod komínem záhy objevila a oslovila i čapího patrona Petra Jareše. „Loni přiletěl už 28. února. To byl jeho nejdřívější jarní přílet. Jinak přilétával až v druhém či třetím březnovém týdnu.“

Vy se ale staráte o jeho hnízdo a přes zimu jste ho upravovali. „Ano, byli tam letos ochranáři přírody a hnízdo museli sundat, protože mělo už přes 100 kilogramů, tak aby nezatěžovalo příliš komín.

Čtěte také

A není z toho teď Karel v rozpacích? „On si tam vše potřebné nanosí sám. Čápi jsou ohromně šikovní a jsou schopni do hnízda za rok nanosit klacků strašně mnoho.

Vy každému prvnímu čápovi, který k vám přiletí, říkáte Karel. Až potom přiletí paní čápová. Za jak dlouho se tak objeví? „Je tam rozmezí tři týdny až jeden měsíc. Té říkáme paní Karlová.

Kolik čápů tady bylo na komíně v loňském roce? „Loni měl pár tři mláďata. Jedno jsme našli uhynulé, spadlé pod komínem. Takže dovychovali dvě čápata.

Stalo se už někdy v minulosti, že by se čápi vůbec neobjevili? „Sledujeme už asi 26 let a myslím si, že každý rok se v Jičíně objevili. Jen asi dvakrát či třikrát neměli žádná mláďata. Přilétli brzy, přišla ještě zima, oni zmokli, prochladli a většinou umřeli.

Čtěte také

Co to pro vás znamená, když přiletí čáp? „Těším se, že přichází jaro. Zima odejde a zase bude teplo. A letos, když jsme snižovali ono hnízdo, tak se o to mnoho lidí zajímalo. Někteří nám i vyhrožovali, proč to bouráme. Že tady chtějí čápy mít. Tak jsem jim vysvětloval, že hnízdo jen upravujeme.

Je tohle čapí hnízdo v Jičíně ojedinělé nebo jich je v okolí víc? „Ještě je jedno na Novém Městě, tam je i vinárna U čápa. Jinak nevím, že by tady někde ještě bylo.

Co popřát čápům v letošním roce? „Ať mají hezké a teplé jaro. Aby se jim podařilo vychovat mláďata, dodává Petr Jareš.

Spustit audio

Související