Bylinková zahrada v Žirči je nově osázená. Kompletní obnovou prošly i záhony v centrální části

14. srpen 2022 07:50

Skončila obnova hlavní části bylinkové zahrady v Žirči u Dvora Králové nad Labem. Ta je součástí barokního areálu Domova svatého Josefa, který využívají lidé nemocní roztroušenou sklerózou. Na obnově se podíleli i oni sami, zahradníci měli pak na starost osázení a úpravu všech záhonů. Celkem zasadili na 1400 nových rostlin. 

Zahradník Jan Lonc právě ustřihl v bylinkové zahradě jednu rostlinku. Informační cedulek a rostlin je tu strašně moc. Stojíme v obnovené bylinkové zahradě v Žirči. Co je tu jinak oproti minulým rokům?

Čtěte také

„Snažili jsme se držet původního plánu manželů Krejčiříkových, kteří tuto zahradu navrhli. A nové je teď to, že na těch tabulkách s popisky rostlin se podíleli naši klienti v chráněných dílnách v keramické dílně. Musím říct, že to tomu dává originální a rustikální vzhled, což k bylinkám patří.“

Bylinky se také v letošním roce oživovaly. Byly tu už letité rostliny, které už bylo zapotřebí vyměnit. „Určitě. To jsou rostliny jako například šalvěj nebo yzop, ta časem zestárnou, stane se z nich takový dřevnatý keřík. Tam už potom ty části těžko obrůstají a regenerují. Ty jsme zcela vyměnili.

Čtěte také

„Nicméně nemůžete vyměnit jednu část a druhou nechat starší. A vysadit zase potom nové. To nevypadá úplně hezky. Takže jsme se rozhodli pro takovou celkovou rekonstrukci rostlin.

Procházím mezi záhony, protože tady je Ivo Tauchmann. Když o něm prozradím, že má doslova v malíčku historii zdejšího domova, tak to není vůbec nadnesené.

Co tady bylo původně, když ještě zdejší areál sloužil jezuitům? „Původní originální mapy jsou možná uschovány v archivu ve Vídni. Ale co jsem viděl nejstarší mapu z roku 1825, tak v místech, kde je nyní bylinková zahrada, se nacházela odpočinková zóna.

Skončila obnova hlavní části bylinkové zahrady v Žirči u Dvora Králové nad Labem

„Ale opodál, kde v současnosti stojí oranžerie, tak dozadu až k plotu k silnici, byl ovocný sad. A v něm byly také mezizáhony, na nichž rostly bylinky a zelenina. Prostě potřebné rostliny, které se jezuitům hodily do kuchyně.

Čtěte také

Mezitím Jan Lonc nelení a prostříhává další a další rostlinky. Lehce se řekne obměnit bylinkovou zahradu. Bylo to ale jednoduché nebo to přinášelo i nějaké komplikace a starosti?

„Je to tu založeno na kultivarech a ty se dost těžko sháněly. Byl to letos opravdu oříšek, sehnat ty rostliny. A museli jsme se do toho také zapojit a napěstovat si vlastní. Zejména u kuchyňských záhonů jsou všechny rostliny naše vlastní napěstované.

Domov sv. Josefa v Žirči
je jediným lůžkovým zařízením v České republice pro nemocné roztroušenou sklerózou. Domov nabízí tři typy pobytu. Pozorný personál naplňuje všechny potřeby klientů pro jejich plnohodnotný život. Nabízí také zapůjčení pomůcek. Pomáhá nemocným s roztroušenou sklerózou žít plnohodnotný život.

Bylinková zahrada Josefa Kamela v Žirči u Dvora Králové nad Labem je přístupná pro návštěvníky a otevřena je každý den, včetně víkendů.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související