Teplé počasí minulých dnů dovolilo zahradníkům na bylinkové zahradě v Žirči první práce

28. únor 2019 10:05

Bylinková zahrada, která je součástí barokního areálu v Žirči, pomalu ožívá. Stará se o ni několik zahradníků ve spolupráci s klienty trpícími onemocněním zvaným roztroušená skleróza. Teplé počasí už dovolilo první práce. Ty se zatím odehrávají především ve sklenících, podle zakladatele zahrady Jana Lonce už se ale dalo dělat i venku. Mezi bylinky se vypravila i reportérka Jana Házová. 

Jan Lonc právě nese v rukou lepové pásy proti škůdcům. Prevencí práce na bylinkové zahradě v Žirči vlastně na jaře začíná.
„Teď zjara jak začínáme výsevy, tak určitě dáváme tyto lepové destičky. Kvůli tomu, abychom nemuseli používat chemii. Už je instalujeme v našem skleníku."

Bylinková zahrada jako místo odpočinku a relaxace

Bylinky jako přírodní léčivo

Bylinkovou zahradu otevřeli na sklonku minulého týdne v Domově svatého Josefa v Žirči u Dvora Králové nad Labem.

Jdeme se podívat, tak to vše začíná.

„Tady ve skleníku máme bylinky, které přezimovaly. To znamená, takové ty choulostivější, jako je santolina či levandule. Když člověk neví, jaká bude zima, tak je raději máme takto ve skleníku. Který tedy není vytápěný. Ale byla všeobecně docela mírná zima, takže se zadařilo, santolina vypadá opravdu dobře."

Co teď zahradníky v Žirči čeká? Když se podíváme na venkovní záhony, tak tam ještě panuje zima.

„U bylinek a trvalek už jsme ostříhali všechny suché natě. Protože potom na jaře je té práce hodně. Když vzejdou výsevy a máme přepichovat rostlinky, tak potom nevíme kam dříve. Tak jsme už začali stříhat suché stvoly. Teď se asi chvíli venku nic dít nebude. Teď děláme ve sklenících výsevy a potom je to následně o nějakém dalším přepichování, přesazování a podobně."

Bylinková zahrada, která je součástí barokního areálu v Žirči, pomalu ožívá

Co už je ve sklenících vyseto?
„Zatím toho mnoho není. My jsme to loni poměrně dost uspěchali. Nyní máme vysetý celer a na řadu přijde pórek. Zatím s tím tak úplně nespěcháme."

Kolik druhů bylinek se v Žirči vlastně pěstuje?
„Nevím, jestli se dá o všem říci úplně, že jde o bylinky. Pokud do toho budeme řadit i levandule, což je vlastně také bylinka, tak je to odhadem asi 300 druhů bylinek."

Jakmile začnou obrážet první venkovní rostliny, zahradníkům na venkovních záhonech začne intenzivní práce.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související