Bude letos dostatek sena? Nebo hrozí chovatelům dobytka stejné problémy jako v loňském roce?

17. červen 2019 10:45

Deštivý květen a výhled počasí dává zemědělcům naději na to, že by v letošní sezóně nemuseli tolik utrácet za krmení pro dobytek. Loňské sucho přineslo na podzim do té doby nebývalou situaci - ceny sena vyšroubovali překupníci až na pětinásobek a chovatelé a farmáři museli buď redukovat stavy skotu nebo platit.

Hůř na tom byli velcí chovatelé, například Agrodružstvo ve Lhotě pod Libčany muselo vůbec poprvé seno nakupovat a podle předsedy Pavla Veselého to stálo kolem dvou miliónů korun. Menší chovatelé a farmáři takové výdaje v absolutních číslech neměli, přesto zejména pro ty nepřipravené nebyla situace příjemná.

Chovatelům skotu dochází zásoby krmiva, seno navíc výrazně podražilo. Ovlivní to ceny mléka?

krávy

Chovatelé skotu v Královéhradeckém kraji se stejně jako v dalších částech republiky potýkají s nedostatkem krmiva. Kvůli loňskému suchu chybí zejména krmivo pro dobytek ideální - tedy seno. Může se to podepsat na cenách mléka a mléčných výrobků? 

Věra Netopilová, která provozuje malou farmu na Novobydžovsku, připravená byla - ale ze zásob do letoška prakticky nic nezbylo.
„My jsme měli zásoby vždy na dva roky a to jsme se loni vydali úplně do posledního. A teď se teprve zásobujeme a uvidíme, jak to dopadne."

I tak musela Věra Netopilová kvůli suchu zhruba o třetinu snížit stavy dobytka. I u Netopilů přistály vloni na sklonku léta nabídky překupníků, kteří balík sena, běžně k sehnání za 400 až 700 korun, nabízeli i za víc než 2 000. Šlo často o seno z Polska nebo z Maďarska.

Miroslav Fassati, jednatel jezdeckého areálu v Josefově, je přesvědčený, že to byla cena nadsazená až nesmyslná. Stejní lidé se pokoušejí dost možná loňské seno prodat v těchto dnech dál, třeba na sociálních sítích.
„Na facebooku je někdo z Ostravska, má tam fotografii kamionu s balíky slámy. A je to ta samá fotografie, když to prodával na podzim za 2 500 korun. Tak dnes je to stejná fotografie, jen cena je již jen 1 500 korun."

Krávy

Čeští zemědělci tvrdí, že minulá sezóna byla taková, že kdo si včas objednal, měl jistotu, že seno dostane.

Při sekání trávy umírá mnoho srnčat. Na Náchodsku se sešli dobrovolníci a mláďata zachraňovali

Na Náchodsku se sešli dobrovolníci, aby zachránili srnčata z vysoké trávy

Během jara každoročně umírá na českých polích velké množství srnčat. Osudné je jim sekání vysoké trávy, ve které se srny s mláďaty ukrývají. Několikadenní srnčata ovšem před těžkou technikou utéct nedokáží. I proto na pole po celé republice v těchto dnech pravidelně vyráží dobrovolníci, kteří se snaží srny vyhnat a jejich mláďata v případě potřeby odnést do bezpečí.

Určitou výhodu měli v tomhle v uvozovkách „koňáci", kterým se kalkuluje lépe - chovatelé skotu vloni doplatili na to, že na podzim už na pastvách nebylo prakticky nic a takzvaná senáž kravám, které zůstávají na loukách, chyběla, vysvětluje jednatel firmy Uniagro Karel Silovský.

„Loni bylo relativně sena průměrně, jako vždy. Jenže byl nedostatek senáže, tak přepočetli krmné dávky a krmilo se dvakrát tolik."

Firma ze Zaloňova seno spotřebovává pro vlastní živočišnou výrobu, určité množství ale prodává. Jenže jen po předchozí objednávce - zemědělec musí na jaře vědět, že to seno, do kterého investuje peníze, čas a techniku - také prodá. A když bylo na podzim potřeba sena víc, najednou prostě chybělo.

Budou mít letos farmáři dostatek sena? (ilustrační foto)

Letos by se snad tenhle stav opakovat nemusel - zemědělci letos zatím sklízí a suší, co to jde a dělají si zásoby.

V lepší sezónu doufá i farmářka Věra Netopilová.
„Já myslím, že sena je zhruba stejně, jako se sklidilo loni. Ale zatím je naděje, že ještě něco vyroste dalšího, na rozdíl od loňského roku. To bylo zkrátka takové sucho, že už potom nerostlo vůbec nic až do podzimu."

Problém je i v tom, že seno nevydrží věčně. Po dvou, třech letech je především pro koně prakticky nepoužitelné. A každý suchý rok může plány chovatelů a farmářů pořádně nabourat.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související