Při sekání trávy umírá mnoho srnčat. Na Náchodsku se sešli dobrovolníci a mláďata zachraňovali

10. červen 2019 14:19

Během jara každoročně umírá na českých polích velké množství srnčat. Osudné je jim sekání vysoké trávy, ve které se srny s mláďaty ukrývají. Několikadenní srnčata ovšem před těžkou technikou utéct nedokáží. I proto na pole po celé republice v těchto dnech pravidelně vyráží dobrovolníci, kteří se snaží srny vyhnat a jejich mláďata v případě potřeby odnést do bezpečí.

Je sedm hodin ráno a dvacítka dobrovolníků poslouchá nedaleko Velkých Petrovic na Náchodsku pokyny myslivců místního spolku.
„Takhle se musíme rozestoupit a pomaličku půjdeme. Když se něco najde, tak zůstaňte stát. A srnče se vynese do lesa."

Pokud najdete v lese opuštěné zvířecí mládě, raději je nechte na místě a opatrně zase odejděte

Nezachraňujte zbytečně mláďata, některá pomoc nepotřebují

Jaro je možná tím nejkrásnějším obdobím, příroda probouzí a všechno je venku krásně barevné. O jaru a o přírodě si budeme povídat s Kamilem Hromádkou, pracovníkem Záchranné stanice pro handicapovaná zvířata JARO Jaroměř, ornitologem a velkým ochráncem přírody.

Dobrovolníci se rozdělují se do skupin a začínají procházet především okraje polí nedaleko lesa. Právě tam často srny ukrývají svá čerstvě narozená mláďata před predátory.

„Je důležité pozorně koukat. Ta srnčata jsou totiž zamaskovaná. Je to nepatrný pelíšek a ono tam je skrčené," říká myslivecký hospodář místního sdružení Zdeněk Zocher.

Dřív se myslivci snažili používat nejrůznější plašiče nebo pachové ohradníky. Bez většího efektu.
„Jediná metoda co funguje, je vyhánět zvířata těsně před sklizní."

Na Náchodsku se sešli dobrovolníci, aby zachránili srnčata z vysoké trávy

Často až do pasu vysoká tráva je ráno mokrá, většina dobrovolníků tak má během pár minut promočené boty i oblečení. V suchu jsou jen ti, kteří se oblékli do gumových rybářských kalhot.

„Včera jsem byl mokrý až až. To jsem měl místo bot doslova rybník," vysvětluje Dušan Krbeš, proč má tentokrát na sobě nepromokavé vysoké kalhoty.

Na Náchodsku se sešli dobrovolníci, aby zachránili srnčata z vysoké trávy

Jako dobrovolník pomáhá zachraňovat srnčata poprvé v životě.
„Máte z toho hezký pocit. Když člověk zachrání takové malé zvířátko před sekačkami, které by ho rozšmelcovaly."

Pokud by mláďata zůstala na poli, nemají šanci přežít

V posledních pěti letech takhle myslivci ve spolupráci s dobrovolníky zachránili v okolí Velkých Petrovic pět desítek srnčat. Teď k nim přibylo devět dalších.

Sekání luk je v plném proudu. Myslivci na Vrchlabsku zachraňují mláďata ukrytá ve vysoké trávě

Srnče ukryté v trávě

Vysoká tráva mizi z luk. Neznamená to spoustu práce jen pro zemědělce, ale i pro myslivce. Ti se snaží z trávy zachránit mláďata. Jak? To zjišťovala reportérka Kateřina Kohoutová.

Mláďat se přitom nesmí kvůli pachům dotknout holou rukou. Jen tak je šance, že se o ně matka ještě postará.

„Buď se mládě vynáší v pytli od brambor, nebo v trávě, v lopuchách. Aby prostě k tomu dotyku nedošlo," doplňuje Zdeněk Zocher.

Zemědělci by sice měli zvěř před sečením chránit, zákon ale neříká jak. Někteří tak problém neřeší, další používají plašičky.

Jiní spolupracují s myslivci, právě jako ve Velkých Petrovicích.

Spustit audio

Související