Brýle máme na obě oči a takový trend je také pro uši. Dvě sluchadla, která mezi sebou komunikují

13. únor 2024

MUDr. Jakub Dršata, Ph.D. z kliniky ORL Fakultní nemocnice Hradec Králové a akustická poradkyně Bc. Vendula Guldánová jsou hosty naší radioporadny na téma: nedoslýchavost a problematika sluchadel.

Když se budeme bavit o ubývání kvality našeho sluchu vlivem věku, kdy nastává onen moment, že už to bylo na sluchadlo?
Myslím si, že žijeme ve šťastné době, kdy sluchadlo už není nějaká pomůcka pro lidi, kteří by na ni měli nějaký nárok nebo indikaci, ale dnes už to jsou vysoce vyspělé technologické pomůcky i pro člověka, který fakticky normálně slyší a jen selhává v některých situacích. I takový člověk si může sluchadlo vzít a ono mu pomůže.

Jakub Dršata a Vendula Guldánová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Je spíše otázka, pokud existuje nějaká medicínská indikace, jestli to pojišťovna uhradí. Tedy to omezení je, řekněme, trošku finanční.

Existuje mnoho druhů a typů naslouchadel. Člověk už se vůbec nemusí stydět za jejich používání, protože dnes má sluchátka na ulici v uších kde kdo.
Určitě. Existují základní typy sluchadel. Buď můžeme udělat individuální skořepinu, tomu se říká zvukovodové sluchadlo. To je udělané přímo na míru konkrétnímu pacientovi.

Sluchadla si zvolíte podobně jako v případě, kdy vám oční lékař předepíše brýle, které si pak vyberete v nějaké dobré optice.
MUDr. Jakub Dršata, Ph.D., klinika ORL Fakultní nemocnice Hradec Králové

Potom máme sluchadla, která jsou umístěna za ucho. Ta se skládají z mikrofonu a reproduktoru. Buď můžeme mít reproduktor přímo v uchu, v takovém případě je to sluchadlo daleko menší a diskrétnější. Nebo je mikrofon a reproduktor umístěn v těle sluchadla.

Čtěte také

Výběr se odehrává také podle toho, jak uživatel chce, aby sluchadlo vypadalo, co od něj přesně očekává. A také finanční stránka tam samozřejmě také musí být zohledněna.

Když někdo potřebuje sluchadlo, bývá to automaticky do obou uší nebo to stačí jen do jednoho?
Je to podobné jako u brýlí. Pokud byste používali monokl, tak také uvidíte všechno, ale dnes už jej nikdo nosit nebude. Brýle máme na obě oči a také u sluchadel je ten trend jednoznačný, že jsou na obě uši.

Ono totiž nejde jen o to, že obě uši dohromady lépe slyší, ale především ta sluchadla mezi sebou komunikují. A pokud máte jen jedno sluchadlo, tak přicházíte o spoustu funkcí, které si spolu se sluchadlem kupujete. Nemůžete je ale využít, protože jedno sluchadlo nemá onoho partnera.

Čtěte také

Potom dochází k tomu, že lidé nerozumí v poslechově obtížnějších situacích. To jsou zvuky v kolektivu, z větší dálky nebo v nějakých tříštivých prostorech. Čili jednoznačně je trend pro obě sluchadla.

Pokud někdo má ztrátu sluchu na obou uších, tak zcela určitě doporučujeme dvě sluchadla. Je tam velká výhoda toho, že dojde ke směrování zvuku z obou stran. Když budete kompenzovat jen jedno ucho, tak je to podobné, jako kdybyste si rozpůlili hlavu a měli kompenzovanou jen jednu stranu. To není úplně ideální.

Při ztrátě kvality sluchu doporučujeme dvě sluchadla. Je tam velká výhoda toho, že dojde ke směrování zvuku z obou stran.
Bc. Vendula Guldánová, akustická poradkyně

Přes koho vede cesta ke sluchadlu? Máte to vzít přes svého praktického lékaře?
To je logická cesta, tak je to ve zdravotnictví nastaveno. Praktický lékař ucho vyčistí, podívá se do něj, ale pak stejně pacienta pošle k otorhinolaryngologovi.

Čtěte také

Ale ne každý z ušních, nosních, krčních lékařů vydává sluchadla. Musí na to mít licenci. Nebo je to odbornost, která se jmenuje foniatrie.

Toto pracoviště máme i na naší klinice. A tam dochází k odbornému vyšetření pro sluchadla. A dnes tu máme i sluchadlovou akustičku, tedy ta péče technologická se začíná i přesouvat do poboček firem, které jsou schopné nabídnout mnohem více technologie, než je možné v nemocnicích nebo ve výdejnách.

Podobně jako je to v oblasti brýlí, kdy vám oční lékař předepíše brýle, ale ty si pak vyberete v nějaké optice, kde máte obrovský výběr. V nemocnici už se brýle nevydávají.

Jakub Dršata a Vendula Guldánová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu ohledně nedoslýchavosti a problematiky sluchadel si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související