Adventní zvyky a tradice spolu s medovým opojením v rozhlasové kavárně! Vánoce klepou na dveře

8. prosinec 2023

Adventní zvyky a tradice přiblížili v rozhlasové kavárně Ladě Klokočníkové a všem posluchačům Radka a Milan Jedličkovi ze Střední školy vizuální tvorby v Hradci Králové a medové opojení nabídli včelaři Václav Jirka a Jaromír Mareček z organizace Českého svazu včelařů Jaroměř.

Čtěte také

Ohlížíme se za rokem 2023. A pro včelaře z Jaroměře je jedním z největších letošních úspěchů slavnostní prapor.
Určitě. Rok 2023 byl totiž 155. výročím založení včelařského spolku v Jaroměři, jednoho z nejstarších v republice. A díky nápadu a práci Ing. Jaromíra Marečka si naše základní organizace nadělila krásný vyšívaný prapor, který ke spolkům vždy patřil a patří.

A vy jste také ve stylovém oblečení. Tohle je kroj včelařů z Jaroměře?
Český svaz včelařů v letošním roce představil také společenský oděv. Tak jsme si pořídili aspoň tyto vesty k našemu spolkovému praporu.

Jaký byl letošní rok pro včelaře?
Každý rok je úplně jiný, ať už časově, ale i třeba místně.

Čtěte také

Je to hodně závislé na lokalitě. My v Jaroměři můžeme říci, že jsme neměli ani žádné velké problémy s včelími chorobami nebo škůdci. I medná snůška byla minimálně průměrná v rámci celé České republiky. Loňský rok nebyl tak úspěšný, protože počasí na přezimování nebylo příliš příznivé, takže my jsme za to rádi.

Včelaře naší základní organizace se snažíme neustále informovat o tom, jak se mají o včely starat a jak jít s stále dopředu těmi nejnovějšími trendy. Nicméně pracujeme s přírodou a musíme se smířit s tím, že žádný rok není stejný.

A zeptám se i Radky a Milana Jedličkových, jaký byl tento rok pro vás, pro vaši floristickou školu a studenty?
Myslíme si, že rok 2023 byl velice úspěšný, našim šikovným studentům se dařilo, získali hodně ocenění na různých soutěžích.

Čtěte také

Děláme nejrůznější akce, velice rádi vždy spolupracujeme i s Českým rozhlasem, třeba na galavečeru oblíbené ankety Šarmantní osobnost roku. Takže v roce 2023 se nám podařilo.

Máte za sebou také adventní a vánoční výstavu, jak dopadla?
Každý rok připravujeme výstavu na víkend, který připadá na první adventní neděli. Letos se přišlo podívat hodně lidí a podle ohlasů návštěvníků věříme, že se výstava lidem líbila.

Jaké jsou tedy módní trendy letošních Vánoc?
Možná bych začala svíčkami. Ty z přírodních materiálů by letos pasovaly hned do dvou trendů, které se nám objevily. První trend se jmenuje Vášeň pro zeleň listů. Takže cokoliv zeleného, co si dokážete představit ve vánoční výzdobě. A protože tam není nic zlatého, stříbrného, žádné třpytky, jen vyloženě přírodní materiály, tak by určitě tomu takové svíčky velice slušely.

Čtěte také

A pak ještě druhý trend s názvem Vášeň pro skořápky oříšků. Co si pod tím představit? De facto můžeme vzít cokoliv béžového a hnědého spolu se spoustou různých skořápek. Ať už od vlašských či burských oříšků, ale i třeba mandliček a podobně. Můžeme k tomu dát svíčku v přírodních nebo v béžových barvách oříšků.

A dokonce tento trend letos nezapomněl ani na naše nádherné lidové slaměné ozdoby. A pokud by někdo neuměl klasicky uvázat adventní věneček, něco vypíchat, třeba svícínek a podobně, tak tento trend nabízí i to, že stačí vzít nějaký zajímavý talíř, dát na něj svíčku a všechno další jen okolo navršit a narovnat volně na talíř.

Celý adventní a medový rozhovor současně si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související