1000 krásných historických exponátů ze soukromé sbírky získalo Farmaceutické muzeum v Kuksu

4. srpen 2019 10:45

Farmaceutické muzeum v Kuksu se brzy pochlubí novými exponáty. Muzeu je ještě za svého života věnoval český doktor farmacie žijící ve Švýcarsku Otomar Věříš. Jde především o nádoby na uchovávání léčiv, mezi kterými je podle vedoucí Ladislavy Valáškové i několik vzácných kusů z renesanční doby. Do muzea, které sídlí v prostorách barokního hospitalu, se vypravila reportérka Jana Házová.

Vedoucí farmaceutického muzea v Kuksu Ladislava Valášková nás vede dlouhou chodbou. Okolo míjíme různé bedny. Jdeme se podívat na jednu zajímavou novinku, kterou muzeum chystá.

Barokní lékárna v Kuksu nemá elixír mládí. Ale španělské mušky, vlčí játra a prášek z lebky oběšence

České farmaceutické muzeum v Kuksu. Kouzlo apatyky - vývoj lékárenství od Baroka do 2. poloviny 20. století. Víte, kdo byli první lékárníci a jak se používaly tabletovačky a pilulkovnice?

Víte, jaké je to být lékárníkem? Zkuste si to v Českém farmaceutickém muzeu v Kuksu. Možná si tu připravíte vlastní elixír mládí. Nebo aspoň tabletku. Poznáte, jak a čím se léčilo od baroka po současnost. A kdyby se vám z vůně léčivek zatočila hlava, pomoc je nablízku. Na nohy vás postaví nádoby na pijavice nebo lahodné bylinné kapky. Expozice Kouzlo apatyky vám představí vývoj lékárenství od Baroka do 2. poloviny 20. století. Víte, kdo byli první lékárníci a jak se používaly tabletovačky a pilulkovnice?

„Ano, míjíme ještě nevybalené bedny. Ale nejvzácnější část už jsme vybalili. To je sbírka fajánsových nádob. Jedná se převážně o nádoby pocházející z Itálie a ze Španělka. Je to vlastně druh keramiky s glazurou, která pochází z období renesance, až do 18. století. Je to vzácná a jemná keramika, někomu může připadat jako porcelán," vysvětluje Ladislava Valášková.

Na stole jsou vyrovnány krásné dózy. Jsme ve farmaceutickém muzeu, takže se pravděpodobně jedná o schránky na léky a další prostředky určené k léčení.

Farmaceutické muzeum v Kuksu získalo do svých sbírek nové vzácné exponáty

„Sloužily na uchovávání léčiv a nějakých jednoduchých léčebných přípravků, například mastí nebo sirupů, určených právě pro prostředí lékáren. Takové typické byly dva druhy nádob. Albarello, to je jednoduchý tvar nádoby, který připomíná bambus. A potom konve, které se používaly právě na uchovávání sirupů."

České farmaceutické muzeum v Kuksu. Kouzlo apatyky - vývoj lékárenství od Baroka do 2. poloviny 20. století

Je známo, co jednotlivé dózy ukrývaly za léčiva? Většina jich je pomalována modrou barvou. Na některých jsou pouze nějaké motivy, ale na jiných se nacházejí celé obrazce.

Kuks opraví historickou podlahu barokní lékárny. Zbrousí parkety, očistí je a natře olejem

Lékárna - jedna z nejnavštěvovanějších východočeských památek - Hospital Kuks

Barokní lékárna v hospitalu Kuks na Trutnovsku bude mít po sto letech novou podlahu. Na místě už začali pracovat řemeslníci. Do konce roku musí stihnout zbrousit původní dubové parkety, očistit je a nakonec naolejovat.

„Přitom, jak sbírku vybalujeme, tak než ji nainstalujeme do naší expozice, budeme ji napřed evidovat. Je dobré, že pan doktor Věříš, který byl vlastníkem, si vedl poměrně precizní evidenci své sbírky. To nám trochu naši práci ulehčí," říká Ladislava Valášková.

A hned ještě doplňuje: „Při zápise do evidence nás zajímá také obsah jednotlivých nádob. Takže se vše snažíme zapsat komplexně, abychom v budoucnosti, když budeme něco konkrétního hledat, to jednoduše podle evidence, zadáním klíčového slova, našli."

Nová sbírka bude k vidění ve Farmaceutickém muzeu na Kuksu už od příštího roku. Vystavována bude ovšem pouze při zvláštních příležitostech.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související