Zvýší nové dopravní značení na kruhovém objezdu u Gayerových kasáren bezpečnost cyklistů?

5. srpen 2018 10:27

Rychle jedoucí auta má zbrzdit nové vodorovné dopravní značení na kruhovém objezdu u královéhradeckých Gayerových kasáren. To má pomoci k větší bezpečnosti cyklistů. Místo patří z pohledu cyklistů mezi nejnebezpečnější místa v Hradci Králové. Díky novému uspořádání by auta měla křižovatkou projíždět pomaleji a neměla by ohrožovat lidi jedoucí na kole.

„To vodorovné značení je důležité pro to, aby tam bylo jasně vymezeno, kdo se má kde pohybovat. Což do teď nebylo znát. Kdo si všimnul značky, nebo kdo je Hradečák, tak ví, že vjíždí na kruhový objezd. Ale někde to je široké, někde úzké a nevíte přesně, kam máte vjet. Když je tam vodorovné značení, tak je to zase o krok blíž k bezpečnosti," říká královéhradecká cyklistka Zuzana Vízková.

Impulsem pro změnu uspořádání křižovatky byla tragická nehoda z března 2015, kterou připomíná pomníček v podobě bíle natřeného kola.

Pracovníci královéhradeckého odboru dopravy přemýšleli i o stavebních úpravách kruhového objezdu, ale nakonec se rozhodli pro levnější variantu vodorovného značení.

Tu přivítali i policisté, potvrzují to slova Ivy Kormošové: „Předpokládáme, že doplnění tohoto vodorovného značení přispěje ke zvýšení bezpečnosti všech účastníků silničního provozu."

Ilustrační foto

V těsném sousedství křižovatky staví společnost ISP nový parkovací dům. Ten by měl být hotový už příští rok v létě a kvůli tomu ještě vzroste hustota dopravy v celé lokalitě. Město proto už teď plánuje další úpravy na okolních komunikacích.

„Po dostavbě parkovacího domu by měla na ulici Šimkova vzniknout dvě místa pro přecházení chodců. Protože v tuto chvíli není možné legálně tu ulici přejít. Takže jakmile bude parkovací dům dostavěn, tak budou řešena i tato místa pro přecházení chodců," říká za královéhradecký magistrát Michal Komárek.

Spustit audio

Související