Kruhové objezdy v Náchodě mění postupně svou tvář. První úprava se blíží do finále

13. duben 2017

V rámci úprav veřejného prostoru ve městě se náchodští radní rozhodli netradičně zkrášlit i okružní křižovatky. V těchto dnech se blíží do finále první ze série připravovaných úprav a výzdob na okružní křižovatce u Kauflandu.

„Architekti pracovali se zadáním připomenout v pomyslné bráně do Čech a našeho města tři významné linie. Hranice historického města Náchoda, lázeňské místo Běloves a pevnostní linii budovanou na obranu suverénního státu,“ vysvětlil místostarosta Jan Čtvrtečka.

Kruhový objezd byl výrazně snížen pro zlepšení dopravní bezpečnosti, přehlednosti a osazen novou zelení, která bude dotvářet příjemný dojem po celý rok. Nechybí zde ani výtvarné prvky, jejichž základ tvoří pískovec, tj. materiál regionálně spojený s naší krásnou krajinou a historicky nám blízký.

Čtěte také

Modely a znaky připomínající jednotlivé historické linie jsou doplněny nerezovými prvky pro dotvoření celkového dojmu.

Kruhové objezdy v Náchodě měmí postupně novou tvář. První úprava se blíží do finále

Použité technologie a rozměry jednotlivých pískovcových prvků jsou svým způsobem ojedinělé, svědčí o nápaditosti architektů a připomínají zručnost místních firem a kamenického řemesla.

„Volba použitých symbolů a znaků vycházela právě z přímé návaznosti na území, ve kterém se okružní křižovatka nachází. Chtěli jsme připomenout všechny tři významné linie, hranice Náchoda, tradiční lázeňské území a pevnostní linii, které se právě v tomto místě prolínají. Výsledkem nebude jen ozvláštnění jinak fádního dopravního uzlu, ale také inspirace a výzva k návštěvě našeho krásného města a jeho okolí,“ upřesnil místostarosta Jan Čtvrtečka.

autor: Nina Adlof
Spustit audio