Kruhový objezd u Gayerových kasáren v Hradci Králové čekají úpravy. Mají zvýšit bezpečnost cyklistů

20. březen 2018 10:25

Už od léta by mohl být kruhový objezd u Gayerových kasáren v Hradci Králové bezpečnější pro cyklisty. Po třech letech od tragické nehody, kdy devětašedesátiletý cyklista nepřežil srážku s autem, město chystá úpravy, které mají zpomalit projíždějící auta. 

Podle hradeckých specialistů na cyklodopravu patří kruhový objezd u Gayerových kasáren mezi nejnejbepečnější křižovatky ve městě.

Velkým problémem pro cyklisty je mnohdy vysoká rychlost projíždějících aut, vysvětluje Jan Zídek z pracovní skupiny primátora pro cyklodopravu: „Auta, která přijíždějí z městského okruhu a zahýbají doprava, tak ani nemusí do té křižovatky vjíždět. Často tam ani nezpomalí. Poloměr té zatáčky je velký a nemutí řidiče k nějakému zpomalení."

Experti na cyklodopravu původně požadovali po královéhradeckém magistrátu stavební úpravy křižovatky. Jenže ty by stály hodně peněz a muselo by se na ně čekat daleko delší dobu. Cyklisté se tak zatím budou muset spokojit s novým vodorovným dopravním značením.

Kruhový objezd (ilustrační foto)

„Mělo by dojít k redukci rozsahu dopravy plochy křižovatky. Aby nedocházelo k průjezdu vozidel ve vyšší rychlosti. Dopravní značení zlepší orientaci na křižovatce jak pro automobily, tak pro cyklisty a usměrní jejich trasy. A mělo by tedy dojít především ke zvýšení bezpečnosti," říká Petr Vinklář z královéhradeckého magistrátu.

Tyto úpravy budou stát pouze desítky tisíc korun a hotové by mohly být do konce července.

Ve městě jsou i další problematická místa pro cyklisty. Velkou hrozbou jsou podle Jana Zídka semafory na městském okruhu: „Cyklista, který zná vyhlášku, ale nezná tu místní situaci, tak se bude řídit vyhláškou a vjede přímo pod auto. Protože bude považovat světlo, které svítí před ním, za své."

Na další problémy cyklistů v Hradci Králové má upozornit dnešní pietní akt, který je ohlášen na 17 hodinu a 15 minutu. Jeho účastníci u bílého kola u Gayerových kasáren uctí památku sraženého cyklisty a pak vyrazí na krátkou projížďku přes problematická místa z hlediska cyklodopravy.

Spustit audio

Související