Zvířecí čipy v kostce. Patnáctimístný kód neobsahuje údaje o majiteli, jak se často mylně uvádí

12. prosinec 2019

Mikročipy u zvířat nahradily v polovině 90. let minulého století metodu tetování. Hlavním jejich bonusem je možnost dohledání majitele ztracených, zaběhnutých, případně ukradených zvířat, a to nejen psů, ale i koček, králíků, fretek a jiných domácích mazlíčků. Samozřejmě pouze za předpokladu, že majitel zaregistruje své kontakty v nějaké databázi. 

MVDr. Václav Bartoš v naší radioporadně na téma: Co obnáší čipování psů?

Čtěte také

Čip sám o sobě nese pouze patnáctimístný alfanumerický kód složený z kódu země, odkud zvíře pochází, a identifikačního čísla. Čip neobsahuje údaje o majiteli, jeho adresu ani kontakty, jak se často mylně uvádí.

Na koho se povinné čipování vztahuje? Je čipování bezpečné? Hrozí něco mému psovi? Kolik to bude stát? Kdo bude provádět kontroly? Když je čip povinný, je povinná i registrace? Jak postupovat, pokud ztratím psa? Jak stará štěňata je zapotřebí načipovat?

Povinné čipování psů od ledna 2020

Povinnost opatřit psa čipem ukládá majitelům novela veterinárního zákona a současně také nařízení EU o neobchodních přesunech zvířat v zájmovém chovu, a to od 1. ledna 2020. Těm, kteří toto nařízení nesplní, hrozí pokuta až do výše 20 tisíc korun.

Běžící pes je plný radosti

Neočipovaným psům navíc nebude z pohledu zákona uznána platnost očkování proti vzteklině, i když vaše zvíře očkováno bylo a má to řádně zaznamenané v očkovacím průkaze.

Štěňata musí být označena mikročipem nejpozději v době prvního očkování proti vzteklině, tedy nejpozději v půl roce věku. Povinnost nechat psa očipovat se nevztahuje na majitele zvířat s čitelným tetováním, které bylo provedeno před 3. červencem 2011.

Kontroly bude provádět Státní veterinární správa

Nemusíte se bát, že k vám přijde veterinární inspektor, potřeboval by totiž povolení k domovní prohlídce. Kontroly mají být spíše namátkové a inspektoři se budou zaměřovat především na problematické chovy psů.

Kontroly budou cíleny především na chovy, které některými podmínkami připomínají množírny nebo je zde komplikovaná identifikace zvířat.

Zjistěte si, co váš mazlíček dostává pod kůži

K čipování se používá speciální mikročip o velikosti zrnka rýže, který je zvířeti vpraven pod kůži pomocí jehly. Zdravotních komplikací se bát nemusíte. Obal čipu je vyrobený z biokompatibilních materiálů, aby se eliminovalo riziko reakce organismu na cizí těleso.

Při čipování zaplatíte za cenu čipu a za práci veterináře, který čip aplikuje. Ceny čipů jsou rozdílné, průměrně se pohybují od 200 do 450 korun. Jejich kvalita ale může být rozdílná.

Samotné čipování nebolí, přesvědčila se o tom sama majitelka pejska Kateřina Wendlerová

O značku či výrobce mikročipu byste se měli aktivně zajímat.

Pokud vám jde pouze o splnění povinnosti dané nyní zákonem, pak si možná vyberete nejlevnější typ mikročipu bez kódu země a bez registrace v ceně označení. Což ale nemusí být vždy šťastné řešení.

V souvislosti s povinným čipováním se objevují nápadně levné mikročipy především asijské provenience. Je třeba mít na paměti, že čip má psovi a jeho majiteli sloužit po celý život.

Čip povinný je, jeho registrace v databázi ne

Zvlášť pokud víte, že se psem budete cestovat do zahraničí, nebo bydlíte blízko státních hranic, neměli byste na pořízení čipu šetřit. U dražších čipů máte jistotu, že jsou opatřeny kódem země.

Čtěte také

Český kód, kterým mají být označena všechna zvířata čipovaná v České republice, je 203 CZ. Dále váš pes dostane svůj vlastní autentický kód, přidělený pouze jemu.

Jestliže se vám náhodou zaběhne nebo jej někdo ukradne, bude dohledatelný nejenom v Čechách nebo v EU. Díky napojení registrů na mezinárodní vyhledávací sítě jej najdou prakticky ve všech vyspělých zemích na světě.

O registraci do databáze si musíte požádat sami. Není povinná a mikročip tam není zařazen automaticky. Můžete si ji ale zařídit rovnou při čipování.

Majitelé často zapomínají aktualizovat své údaje

Registrace čipu sice není povinná, ale rozhodně se vám vyplatí. Bez ní čipování jako takové ztrácí svůj hlavní smysl, kterým je snadná dohledatelnost a evidence vašeho zvířete. Úspěšnost nalezení majitelů, kteří si svého psa nebo jiné zvíře zaregistrovali, je velmi vysoká.

MVDr. Václav Bartoš ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Snižuje ji pouze okolnost, že někteří majitelé zapomínají aktualizovat v registru své kontaktní údaje, například změnu telefonního čísla, adresy nebo e-mailu.

Jak jsou na tom kočky?

O povinném čipování koček se v současnosti neuvažuje. Nicméně stejně jako u psů zvyšuje majitel kočky jejím označením pravděpodobnost návratu ztraceného zvířete. Tedy i označených kočiček výrazně přibývá.

Pokud se svým zvířetem plánujete cestovat do zahraničí, je povinnost označení zvířete mikročipem stanovená evropskou legislativou už řadu let. Vztahuje se nejen na psy, ale také na kočky a fretky.

Celou radioporadnu s MVDr. Václavem Bartošem si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související