Čím dál víc populárnější jsou miniinvazivní chirurgické zákroky u zvířat. Jaké jsou jejich výhody?

17. říjen 2019

Miniinvazivní chirurgie představuje ve veterinární medicíně relativně mladý obor, který se v posledních letech stává stále více populárním. Jednoznačným přínosem je méně bolestivý výkon, který vede k rychlému hojení operačních ran a ke zkrácení doby rekonvalescence po zákroku.

MVDr. Václav Bartoš z veterinární kliniky ZooVET v Hradci Králové v naší radioporadně na téma: Miniinvazivní chirurgické zákroky u zvířat a jejich výhody.

Co jsou to mininiinvazivní operace? Jaké jsou možnosti? U jakých případů jsou vhodné? Jaké jsou jejich hlavní výhody? Jak často se provádí a jsou dnes už běžné? Existují i nějaká případná rizika? Jsou pro některé druhy zvířat nevhodná?

Výhody mininvazivní chirurgie:

Malé operační ranky oproti rozsáhlému klasickému řezu
Rychlejší hojení a rekonvalescence
Minimální pooperační bolestivost

Podobně jako v humánní chirurgii, umožňují tyto metody provádět chirurgické zákroky velmi šetrnými postupy.

Čtěte také

Pro realizaci minimálně invazivních výkonů je nezbytné speciální přístrojové vybavení a instrumentarium, které zaručuje detailní obraz a maximální preciznost prováděné operace.

Adekvátní vybavení a kvalita používaných nástrojů jsou klíčové pro bezpečí pacienta, představují však vyšší finanční nároky oproti klasické chirurgii. Jednoznačným přínosem je méně bolestivý výkon, který vede k rychlému hojení operačních ran a ke zkrácení doby rekonvalescence po zákroku.

Laparoskopie

Je operační zákrok dutiny břišní, při kterém se pomocí endoskopických nástrojů pod kontrolou kamery provádějí operace či odběry vzorků. Mezi nejčastěji laparoskopicky prováděné výkony ve veterinární medicíně patří kastrace fen, odstranění kryptorchidního varlete u psa a pexace (přišití) žaludku u velkých plemen psů jako prevence torze žaludku.

Thorakoskopie

Je metoda vizualizace dutiny hrudní, kde je možné pomocí portů zavedených přes hrudní stěnu provádět diagnostické či terapeutické výkony na orgánech v hrudní dutině.

Blanka Malá a MVDr. Václav Bartoš ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Je přínosnou metodou při odběrech vzorků plicní tkáně, pohrudnice či v případě onemocnění osrdečníku.

Arthroskopie

Je metoda zobrazení kloubu, při které pomocí arthroskopu diagnostikujeme některá onemocnění, a pokud je nezbytné, provedeme jejich chirurgické ošetření. Arthroskopicky ošetřujeme klouby loketní a ramenní.

Celou radioporadnu s MVDr. Václavem Bartošem si můžete poslechnout v našem audio-archivu: 

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související