Zveme vás do něžného království paličkované krásy krajkářky Marcely Hovadové z Červeného Kostelce

17. prosinec 2020

V řemeslném adventním kalendáři z Královéhradeckého kraje jsme otevřeli další okénko a pozvali jsme vás do království paličkované krásy. Výtvarnice, návrhářka, lektorka a především krajkářka Marcela Hovadová z Červeného Kostelce se různým rukodělným technikám věnuje už od dětství. Postupně se ale její největší láskou stalo paličkování. 

Krajkářku Marcelu Hovadovou, držitelku ocenění Zlatý kolovrat, v jejím ateliéru v Červeném Kostelci navštívila redaktorka Romana Pacáková.

Čtěte také

Nepracuje jen tradiční technikou paličkování z bílých nití, naopak, její specialitou jsou vlastní návrhy paličkovaných krajek z barevných, hedvábných, lněných i vlněných nití, používá i dráty. Své paličkované krajky kombinuje také se sklem nebo vlněným filcem.

Vyučuje paličkování u nás i v zahraničí, vystavuje na autorských výstavách. Získala řadu ocenění doma i v zahraničí.

Krajkářka Marcela Hovadová se paličkování věnuje celý život. Ctí klasickou techniku, ale uchopila ji také jako výtvarnice a návrhářka a posunula toto tradiční umění blíž k abstrakci a volné umělecké tvorbě. Využívá netradiční materiály, paličkuje doslova ze všeho, co jí přijde pod ruku.

Čtěte také

Používá také dráty měděné i nerezové, keramiku, v případě skla využívá kombinace s technikou Tiffany. Všechny různorodé materiály nakonec spojuje jediná technika - a to je paličkovaná krajka.

Marcela Hovadová je zkušenou lektorkou paličkování, vede kurzy pro začátečníky i pro pokročilé krajkářky, které si chtějí vyzkoušet některou z netradičních technik.

Marcela Hovadová a její paličkovaný obraz Požehnání

Témata kurzů jsou velmi různorodá a kreativní, například „Keramika-sklo-drát“, „Tiffany + krajka“, „Paličkování s drátem i v drátěných rámečcích“, „Krajky prostorové - 3D“, ale i „Cínované šperky“ a zdobení kraslic drátem nebo slámou. Marcela Hovadová vede kurzy u nás i po celé Evropě na požádání minimálně šesti krajkářek.

Čtěte také

Marcela Hovadová vyrábí také různé pomůcky pro ostatní krajkářky, které jim usnadní vypracování jejích originálních návrhů. Publikuje v časopisech pro krajkářky (např. Lace Express - Kanada) a má na svém kontě desítky autorských výstav u nás i v zahraničí.

Krajkářku Marcelu Hovadovou můžete potkat a seznámit se s její tvorbou na různých i mezinárodních kongresech a krajkářských akcích, za své krajky získala řadu ocenění doma i v zahraničí.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.