Ztučnění jater nezpůsobuje alkohol, ale obezita. Nejčastější jaterní choroba postihuje 1/3 populace
V radioporadně se zaměříme na játra. Jak jim neškodit, jak se vyhnout jejich ztučnění? Má covid negativní dopady i na játra, jaká je schopnost regenerace u tohoto orgánu? Nejen na tyto otázky nám odpoví MUDr. Štěpán Šembera z II. interní gastroenterologické kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové.
Funkčnost a zdraví jater nám lékaři zjišťují téměř při každém odběru krve. Proč?
Do určité míry to sledujeme. Jsou jisté tzv. jaterní enzymy, které z velké části opravdu pochází z jater a ty vyšetřujeme velmi často u běžných jaterních onemocnění. Je to takový screening nebo prohledávání, jestli náhodou se s játry něco neděje.
Protože nějaký lék nebo choroba může naše játra ovlivnit, a to nás potom vede k dalším úvahám o diagnostice daného onemocnění. Nemusí to být vždy spojeno se závažným jaterním onemocněním v danou chvíli. Spíše nás to orientuje nějakým směrem.
Stále platí, že nikoliv alkohol, ale ztučněná játra jsou největším problémem naší populace?
Ztučnění jater není způsobeno alkoholem, ale nadváhou a obezitou. Jde o nejčastější jaterní chorobu, která postihuje 30 procent celosvětové populace a u nás to může být ještě víc. Nicméně tito nemocní mnohdy nemají nějak závažně nemocná játra.
Játra se neumí bránit nadbytku tuků, který přichází z našeho jídla. Proto ho skladují, dokud ho nespotřebujeme naší fyzickou aktivitou.
MUDr. Štěpán Šembera, II. interní gastroenterologická klinika FN HK
U nich se to může vědět na základě ultrazvukového vyšetření, avšak neberou na to žádný lék. Ta játra nebolí a nemusí být ani nějak omezena jejich funkčnost z dlouhodobého hlediska. Ti nemocní ale samozřejmě mohou mít problémy se srdcem, s cévami v mozku, cévní mozkové příhody, infarkty jater a játra je nemusí nikterak omezovat. Přidružené nemoci je budou omezovat.
Čtěte také
Mají játra nějaký obranný mechanismus, který by mohl působit proti jejich poškození?
Játra se příliš nadbytku tuků, který přichází z našeho jídla, neumí bránit. Proto ho skladují a dokud ho nespotřebujeme naší fyzickou aktivitou, nebo přímo snížením kalorií v našich jídelníčcích, tak tam tuk je. Pokud toho jsme schopni dosáhnout, tak velmi dobře víme a je to opakovaně ve studiích prokázáno, že tuk z jater zmizí.
Na rozdíl od cirhózy jater je tedy ztučnění tohoto orgánu léčitelné a naděje existuje v několika směrech. Je to i v kombinaci probiotických bakterií?
O probioticích, o lécích nebo doplňcích stravy, které dodávají do našeho trávicího traktu blahodárné bakterie, existuje spousta studií a skýtají mnoha naděje. Nicméně nemáme zatím studii, která by dobře prokazovala, že užívání těchto léků či doplňků stravy výrazně zlepšuje stav jater. Že snižuje jejich ztučnění. Tedy jde spíš zatím o naději, na důkaz stále čekáme.
Do určité míry umí játra zpracovat cokoliv. Evoluce je na to připravila. To ale neznamená, že všechny látky, které pozřeme, nejsou jedovaté.
MUDr. Štěpán Šembera, II. interní gastroenterologická klinika FN HK
Játra jsou úžasným orgánem, který odpovídá za naši detoxikaci. Je ale pravda, že už i některé děti mají tzv. alkoholická játra se stopami etanolu a změněný střevní mikrobiom?
Věnuji se dospělé populaci, tedy nemohu na tuto otázku odpovědět úplně do detailů. Je jistě možné, že i některé osoby mladší 18 let užívají v naší republice tak často alkohol. Zdá se nám, že přístup k alkoholu je všeobecně velmi benevolentní a to se přenáší i do dětské populace.
Čtěte také
Mluvím o osobách, které se blíží osmnáctému roku života. Tedy dovedu si představit, že tito adolescenti mohou pít natolik, že budou mít změněny bakterie ve střevě a může to mít již vliv na játra. Víme, že u těchto mladých lidí, jejichž organismus ještě není úplně vyvinutý, ony změny probíhají rychleji než u dospělých při stejné dávce alkoholu.
Tedy pokud už je s játry spojen alkoholický problém, tak následky bývají podstatně závažnější?
Ano. Alkohol je obecně spojován s onemocněními jater. Mnoho nemocných, když jim sdělíme, že mají jaterní cirhózu, tak se začnou automaticky bránit, že nepijí. Což jim samozřejmě můžeme věřit a může to tak být. Je totiž pravda, že ne všechna jaterní cirhóza je způsobena alkoholem.
Ale také je pravda, že většina z nich je alkoholem způsobena. Řekněme, že nějakých 60 až 70 procent nemocných s jaterní cirhózou, kteří jsou u nás léčeni pro závažné komplikace této choroby, mají původ v cirhóze. Proto stále alkohol bereme jako nejzávažnější příčinu onemocnění.
Čtěte také
Čím jiným než alkoholem může být způsobena cirhóza jater?
Cirhóza je konečné stadium chronického onemocnění jater. Takže jakákoliv chronická nemoc jater může dospět do jaterní cirhózy. Autoimunitní hepatitida, primární biliární cholangitida atd. Typické jsou virové hepatitidy žloutenky například typu C.
Říká se, že játra jsou naší chemickou čističkou. Ale asi nemůžeme počítat s tím, že zpracují cokoliv, co do těla pošleme.
Do určité míry v podstatě musí umět zpracovat cokoliv. Evoluce, příroda je připravila na to, pracovat s látkami, které nezná, které při evoluci nebyly známy. A my to využíváme v našem potravinářství. Stále se nám nové a nové chemikálie dostávají do těla a játra se s tím musí do určité míry popasovat. Ten systém je udělán univerzálně.
Nicméně to neznamená, že všechny látky, které pozřeme, nejsou jedovaté. Některé jedovaté jsou a víme to. A u některých mohou reagovat například jen určití jedinci z velkého množství osob. Tedy potom játra selhávají a to platí pro léky a jiné toxiny.
Celou jaterní radioporadnu s MUDr. Štěpánem Šemberou z II. interní gastroenterologické kliniky FN HK si můžete poslechnout v našem audioarchivu.
Související
-
Druhý mozek máme ve střevech. Mikroskopičtí obyvatelé střev jsou náš další zapomenutý orgán
Dnes často slýcháme o probioticích. Co to jsou probiotika? Jak funguje střevní mikroflóra? Jak se dostávají patogenní mikroby do lidského těla?
-
Pohyb jako lék. Dobře spát, jíst a vyhýbat se stresu. Tři základní podmínky pro radost ze sportování
I do sportu proniká stále více moderních technologií. K čemu jsou dobré chytré hodinky a náramky? A jak nám může pohybová aktivita pomoci v případě zvládání stresu?
-
Jak ve zdraví přežít zabijačku? Spousta jídla, pivo i tvrdý alkohol. Zabrat dostanou játra a žlučník
Tradice zabijaček sahá až do hlubin pravěku, první úředně ověřené listiny o jejich konání pochází z 10. století. Řeznické řemeslo vzniklo už ale ve starověkém Řecku a Římě.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka