Zmrzlina, to jsou emoce. Vrací nás do dětství, usmívá se držitelka ocenění Regionální potravina roku
Osvěžující radioporadna Českého rozhlasu Hradec Králové. Zaměříme se na zmrzlinu. Protože už ve starověkém Řecku Homér psal o tom, jak blahodárný vliv na nás zmrzlina má, vyplavují se hormony štěstí a máme větší chuť do života. Hodně o tom ví zmrzlinářka a nanukářka Monika Pavlisová, držitelka ocenění Regionální potravina roku. A určitě nám dá i recept na skvělou zmrzlinu.
Teď zavřete oči a představte si, že jíte svoji nejoblíbenější zmrzlinu. Řekněte nám, co cítíte?
Mám představivost, tak si to zkusím představit. První, co mě napadne, je určitě pohoda, léto, kamarádi, párty a moře. Prostě příjemný čas. A pak cítím takovou krémovitou konzistenci protkanou trošku sladkokyselou chutí malin, sem tam nějaké zrníčko, jak se to hezky rozplývá na jazyku. A mám chuť na další.
Nejlepší je samozřejmě kombinovat to, co má člověk rád a s tím, co je dobré i pro ostatní. Tak jsem si řekla, že budu dělat zmrzlinu.
Monika Pavlisová, zmrzlinářka a nanukářka
Zmrzlina nás má tedy hodit do pohody.
Je to tak. Zmrzlina je opravdu emoční záležitost a je pro mě produkt, který spojuje lidi. Při zmrzlině se lidé cítí dobře a vzájemně sdílí své věci. Někdy i pozoruji, jak lidé konzumují zmrzlinu nebo nanuky. A je to opravdu někdy až dojemné a velmi roztomilé. Protože my se v podstatě konzumací zmrzliny vracíme i trošku do dětství.
Čtěte také
Dospělí lidé si ji dokáží pěkně vychutnat, dávají si ji vzájemně ochutnat, hodnotí chutě a přivírají při konzumaci zmrzky oči. Tedy je to opravdu o emocích. Já se věnuji zmrzlině už 19 let, velmi dobře si to pamatuji, protože je to věk mého syna. Začala jsem s ní na rodičovské dovolené.
Zmrzlinu jsem měly vždy ráda a na rodičovské dovolené jsem si chtěla zkusit podnikat. Tak jsem přemýšlela, v jakém oboru co zkusím. A nejlepší je samozřejmě kombinovat to, co má člověk rád a s tím, co je dobré i pro ostatní. Tak jsem si řekla, že budu dělat zmrzlinu.
Zmrzlina spojuje. Ráda pozoruji, jak ji lidé konzumují. Někdy je to až dojemné a roztomilé, jak při tom slastně přivírají oči.
Monika Pavlisová, zmrzlinářka a nanukářka
Vy ale nejste troškařka, protože když už něco děláte, tak chcete, aby to bylo kvalitní a přinášelo lidem radost. Proto jste jela studovat zmrzlinu i do Itálie, protože tam prý umí dělat tu nejkvalitnější.
Ano, sebevzdělávání patří do mého života stále. Hodně věřím tomu, že to mění kvalitu života lidí. A když jsem začala dělat zmrzlinu, tak jsem hledala nejlepší suroviny, abych zmrzku měla dobrou. A hodně těch surovin bylo právě z Itálie. Pak se naskytla příležitost jet tam na takovou gelatovou akademii a to rozhodlo, že u zmrzliny zůstanu.
Jezdím do Itálie na veletrhy a setkávám se s různými zmrzlináři. Myslím, že by se člověk měl s pokorou učit od těch nejlepších.
Monika Pavlisová, zmrzlinářka a nanukářka
Dá se s ní velmi dobře kouzlit a zmrzlina může být opravdu výjimečná. Takže teď jezdím v podstatě každý rok pravidelně do Itálie na veletrhy a setkávám se s různými zmrzlináři. Já si myslím, že člověk by se měl s pokorou učit od nejlepších. A navzájem si pomáhat v oboru zmrzlinářů.
Čtěte také
Čeho bychom si my laici měli všímat, abychom na první pohled či první líznutí poznali, že jde o kvalitní výrobek?
Co bych vám poradila? První je samozřejmě barva. Pokud uvidíte někde velmi zářivé barvy, tak to asi není úplně to nejlepší, protože zmrzlina je hodně přibarvovaná. Potom když vidíte někde obrovské našlehané barevné kopce zmrzlin, tak takový výrobek většinou nevydrží celý den. Tak to vypadá, že bude ve zmrzlině asi hodně stabilizátorů a různých zahušťovadel.
A pak rozhoduje i to, když je u prodejce fronta a není to nejlevnější zmrzlina ve městě. Tak tam jdu ráda. To jsou takové základní věci.
Celou zmrzlinovou radioporadnu se zmrzlinářkou a nanukářkou Monikou Pavlisovou, držitelkou ocenění Regionální potravina roku, si můžete poslechnout v našem audioarchivu.
Související
-
Moruše: nenápadné letní ovoce, které ale můžete trhat plnými hrstmi. Recept na morušovou zmrzlinu
Magazín o zdravém životním stylu. Chcete být fit, vědět co se nosí a poznat zajímavé osobnosti? Poslouchejte Šarm!
-
S výživovou poradkyní Martinou Jandovou ochutnáme zmrzlinu a povíme, jak může ovlivnit naši „linii“
V letně laděném magazínu o životním stylu, který vysíláme v sobotu 25. července po 18 a v neděli 26. července po 11 hodině, se můžete těšit na rozhovor s Matějem Formanem.
-
Kousek Itálie v jednom kornoutku na Rychnovsku. V Borohrádku vyrábí přes 300 druhů úžasné zmrzliny
V seriálu Srdce kraje představujeme firmu Giroma Gelato z Borohrádku na Rychnovsku. Zmrzlinu vyrábí už přes 10 let. Aktuálně ve dvou: Dana Gromannová a Vladimír Udržal.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.