Zkušená dentální hygienistka doporučuje měkký kartáček. Tvrdý maximálně na čištění zubní protézy

3. leden 2023

Naším hostem je zkušená zubní hygienistka Květa Prouzová. Je důležité si na začátku roku zase připomenout některé zásady a mezi ně určitě patří pořádná a svědomitá péče o náš chrup, abychom byli zdraví a měli krásný úsměv.

Zubní hygienu musíme provádět pravidelně sami doma, ale také je asi dobré čas od času zajít k odborníkovi. Jak často bychom navštěvovat zubní ordinaci?
Chodíme samozřejmě na preventivní prohlídky ke svému stomatologovi a ten nám doporučí i péči dentální hygienistky. Mnoho lidí už tuto péči využívá a chodí pravidelně každý rok jednou nebo dvakrát, jak je potřeba. To už si potom dentální hygienistka domluví s konkrétním pacientem, ale důležité je, aby pacient věděl, jak a čím má pečovat o své zuby.

Pojďme připomenout rozdíl mezi zubním plakem a zubním kamenem. Co našim zubům způsobují?
Zubní povlak se tvoří tak do hodiny po tom, co si zuby vyčistíme. A měli bychom vědět, jak si zkusit čistotu našich zubů. Když si zuby vyčistíme, tak si jazykem objedeme přední plošku zubu a zjistíme, že jsou hladké. A třeba za hodinu nebo za dvě to zkusíme znovu.

Každý den bychom si měli zuby čistit dvakrát. Přílišná péče, když budeme chrup čistit po každém jídle, také není úplně dobře.
Květa Prouzová, dentální hygienistka

I když jsme třeba nic nejedli, tak zjistíme, že už ta hladkost není taková. A zvláště to zjistíme po nějakém jídle. A tento plak, do kterého se usazují mikroby, může přetrvávat i delší dobu, zvětšuje se a z toho vzniká potom i zubní kámen, který už nelze odstranit klasickým čištěním, ale musí nám ho z chrupu odstranit odborník.

Čtěte také

U předních dolních zubů nám také ústí slinné žlázy a právě tam bychom si měli dávat zejména dobrý pozor a vše pořádně dočistit. Je to tak?
Ano, jsou to hlavně místa, kde ústí slinné žlázy. Což je dole v dolní čelisti a potom ještě v postranním úseku, ale především i v mezizubním prostoru, kde je potřeba pravidelné čištění. Je na to spousta pomůcek, jen potřeba mít jejich správné velikosti a vědět, jak často čistit.

Návštěva zubaře s dětmi nebývá úplně jednoduchá, kdy ale s nimi začít chodit na dentální hygienu?
Každá těhotná maminka by měla navštívit stomatologa a dentální hygienistku, kde už se dozví, kdy a jak začít pečovat o zuby svého dítěte. S péči se začíná už v kojeneckém věku, navštívit zubního lékaře by měla alespoň do jednoho roku věku dítěte. Maminky totiž v porodnici dostávají zubní průkaz, kde mají všechny tyto informace napsané a s tím chodí na kontroly i s dítětem.

Čtěte také

Je dobré, aby si dítě zvyklo na ordinaci, na personál i na stomatologické křeslo. Když je maminka zodpovědná a o zuby dítěte dobře pečuje, tak to dítě nezažije nějaký bolestivý zákrok u stomatologa a nevznikne potom z něj neošetřitelný pacient. Protože když dítě zažije nepříjemný zážitek u zubaře, tak to přetrvává až do dospělosti.

Pojďme na naši důležitou domácí výbavu, kterou potřebujeme k zubní hygieně.
Každý den bychom si měli zuby čistit dvakrát. Zase přílišná péče, když budeme zoubky čistit třeba po každém jídle, také není úplně dobře. Je lepší si po jídle například ústa vypláchnout. Ale dvakrát denně opravdu použít pomůcky, které doporučí buď stomatolog nebo dentální hygienistka.

Čtěte také

Při první návštěvě pacienta u dentální hygienistky se ho snažíme dobře motivovat, aby věděl, proč má dentální hygienu dělat, jaký mu to přinese výsledek. Takový pacient potom dobře spolupracuje. Podíváme se a vyšetříme stav jeho chrupu a doporučujeme mu pomůcky, které bude používat.

Při zánětu dásní doporučujeme ty nejměkčí kartáčky, které jsou dnes na trhu už k dostání. Když zánět odezní, dáme klasický měkký kartáček. Tvrdé kartáčky vůbec nedoporučujeme, maximálně na čištění zubní protézy.

Jakou ideální velikost by měl mít zubní kartáček?
Velikost je dána tím, kdo s tím kartáčkem bude pracovat. Jestli je to dítě nebo dospívající mládež či dospělý. Velikost by měla být mezi 1,5 až 2 cm. Štětinky by měly mít rovný sestřih, měly by být zaoblené. Rukověť kartáčku by měla být pevná, ne pružná, a měla by být určena do dlaně daného člověka. Dítě má krátkou rukojeť, dospělí zase delší.

Celou radioporadnu s dentální hygienistkou Květou Prouzovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související