Ze škváry na trávníky aneb Do světa s císařovnou fotbalu, naší legendární hráčkou Evou Haniakovou

Do konce fotbalového mistrovství světa v Kataru zbývá necelý týden. A tak jsem záměrně jako hosta pořadu "Na cestách s Petrem Voldánem" pozval naši legendární fotbalistku Evu Haniakovou. Tak trochu i proto abych posluchačkám maličko kompenzoval okupování televizní obrazovky jejich mužskými protějšky jiným pohledem na hru s fotbalovým míčem. 

Osmadvacetinásobná reprezentantka Eva Haniaková, která byla členkou i našeho prvního národního oficiálního týmu, má zkušeností s fotbalem i cestováním s ním a za ním habaděj.

Ze škváry na trávníky

Čtěte také

Můj rozhovor s legendou ženského fotbalu u nás se pochopitelně také dotkne aktuálního mužského mistrovství v Kataru a třeba také role žen rozhodčích při tak významných akcích. Nezapomeneme ale ani na fotbalové začátky Evy Haniakové, například poznamenané odřeninami plnými černé škváry.

Ani to ovšem sympatickou ženu od kopané neodradilo. S pomocí perníkového srdce a časopisu Mladý svět z mého cestovatelského kufříku zavzpomínáme i na kdysi velice populární turnaje ženských fotbalových týmů. A dozvíte se také, jak reagovala Eva Haniaková na nabídku bonbonů z pytlíku v barvách Slávie.

Dvacet let Slávie a potom Sparta…

Šustivý sáček jsem vytáhl při natáčení z kufříku pochopitelně záměrně.

Čtěte také

Zajímalo mě, jak vnímá legendární fotbalistka problém klubové rivality dvou pražských klubů a jak se na něj dívají lidé v jejím okolí.

Eva Haniaková totiž hrála dvacet let za ženy Slávie, aby po působení v pár dalších klubech a také v Rakousku kývla na nabídku trénovat naděje ženského fotbalu Sparty. Její nadhled a názor na často nesmiřitelné vášně hlavně mezi klubovými fanoušky nejen Slávie a Sparty, ale rivalů tohoto druhu i v jiných regionech mě ale potěšil.

Jedné z průkopnic ženské kopané u nás jde hlavně o sport jako takový a ne o žabomyší války.

V kopačkách světem

V pořadu "Na cestách" putujeme s Evou Haniakovou samozřejmě i po stadionech a místech nejen v Evropě. S kulatým míčem a kopačkami v zavazadlech se podívala například i do Číny, severských zemí, do Spojených arabských emirátů, ráda vzpomíná na Francii nebo Itálii.

Jak říká i v rozhovoru na vlnách Českého rozhlasu, všude se snažila vidět jak fotbalové stadiony, tak nakouknout také do života místních lidí, seznámit se s kulturou.

Rakouská zkušenost

Nejvíc zážitků má pochopitelně z Rakouska, kde hrála deset let v modro bílých barvách ženského fotbalového klubu DFC Heidenreichstein. A tak si tam naší ženské fotbalové legendy považovali, že si odtud nakonec odvezla i diplom se jmenováním doživotní kapitánkou týmu.

Čtěte také

Dozvíte se také, že stadion klubu nedaleko našich hranic je obklopen příjemným prostředím lesa nebo že mnohdy jezdila Eva Haniaková autem rovnou na zápasy - třeba do Innsbrucku.

Rozdíl mezi ženským a mužským fotbalem, jaké to je zahrát si v přátelském zápase i se slavnými ikonami Bicanem a Pláničkou, proč má ráda císařovna našeho ženského fotbalu anglickou kopanou a jak je také ráda ženou bez dresu a kopaček - i to jsou témata nejnovějšího vydání mé talk show "Na cestách s Petrem Voldánem".

Hostem na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové a Českého rozhlasu Pardubice je tentokrát legenda ženského fotbalu u nás Eva Haniaková. A naladit si nás můžete jako obvykle po 18. hodině v pondělí 12. prosince, případně si pustit pořad z audio archivu.

Petr Voldán

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související