Zapékané brambory milují děti i dospělí. Udělejte si je netradičně s mletým masem a nebudete litovat

Češi mají brambory děsně rádi a berou je jako samozřejmý základ spousty tradičních jídel. Jsou neuvěřitelně univerzální a je s nimi spojena spousta různých úprav, které nám tu zůstaly z dob, kdy brambory tvořily základ stravy.

Mezi základní ingredience české kuchyně patří bezesporu brambory. Dají se z nich dělat nejrůznější pochoutky, jak slané, tak i ty sladké. Obojí jsou chuťově výborná a levná. Jídla z brambor jsou populární zvláště u dětí. A také na chatách a chalupách, protože jsou rychlá a levná.

Ingredience
  • 1 kg brambor
  • 500 g mletého masa (mix vepřové a hovězí)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g uzené slaniny
  • kmín
  • mletá paprika
  • majoránka
  • 200 g zakysané smetany
  • 100 g strouhaného sýra
  • olej
  • sůl
  • mletý pepř

Bramborová medaile sice značí čtvrté místo, v kuchyni se ale brambory nedostižně drží na prvních příčkách. Zemáky, erteple či například kremple neboli brambory jsou pokrmem mnoha názvů i tváří.

Zajímavostí je, že existuje přibližně 1500 různých odrůd brambor. Do Evropy brambory přicestovaly v druhé polovině 16. století po objevení Ameriky. Po dovezení se však netěšily velké oblibě. Obilniny, luštěniny a zelenina zůstaly hlavním zdrojem potravy. Brambory se využívaly maximálně jako krmivo pro zvířata.

Do kuchyně se dostaly až v průběhu 18. století, kdy špatná úroda a nutnost nasytit tisíce vojáků při válečných konfliktech zvedly poptávku po bramborách.

Postup:
Brambory očistíme, nakrájíme na půl centimetru tlustá kolečka a vložíme do ledové vody.
Mezitím v pánvi osmahneme slaninu do růžova, vytáhneme ji stranou a na sádle osmahneme nadrobno nasekanou cibuli do sklovata.
K cibuli přidáme mleté maso, které ochutíme prolisovaným česnekem, kmínem, majoránkou, mletou paprikou, špetkou pepře a cca polovičkou lžičky soli. Opékáme, dokud se maso nezatáhne, odstavíme a přimícháme opečenou slaninu.
Troubu rozehřejeme na 200ºC, pekáč nebo větší zapékací misku vymažeme olejem a plátky brambor scedíme a dobře osušíme v utěrce.
Polovinu brambor rozložíme na dno pekáče, lehce je osolíme, na vrch rozložíme mleté maso, přendáme zbylými bramborami, zakryjeme s vložíme do trouby na 45 minut.
V misce spolu smícháme smetanu, špetku soli, pepře a strouhaný sýr. Po ¾ hodině pečení pekáč odkryjeme, na vrch rozetřeme smetanu se sýrem a vrátíme do trouby ještě na 15 až 20 minut.
Zapékané brambory s mletým masem podáváme s kyselými okurkami.

Tak, dobrou chuť!

autor: KAB

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

Zmizelá osada

Koupit

Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.