Zámek Hrádek u Nechanic chce letos zpřístupnit dosud uzamčené prostory, kam návštěvníci dřív nemohli

29. březen 2021 09:13

Zámek Hrádek u Nechanic letos nechá návštěvníky nahlédnout i do míst, kam se dosud podívat nemohli. Tato místa teď správa památky připravuje, uklízí a přerovnává, aby od nové sezony mohla být v rámci nového prohlídkového okruhu přístupná. 

Kastelán Martin Rejman bere do ruky obrovský svazek klíčů a vede nás někam, kde je to zatím pro návštěvníky zavřené. Ale změní se to.

Čtěte také

„Projdeme spolu kousek takové speciální trasy, která se jmenuje Hrádkem křížem krážem. A pro letošní rok, pokud to situace dovolí, jsme ji připravili zcela nově. Tak se pojďte podívat, kudy povede."

„Jen pro informaci, přeskočili jsme hospodářský dvůr, ten bude také součástí těchto prohlídek. Ale tady už pokračujeme normálně, přes standardní prohlídkovou trasu až na Červené schodiště a dále potom do věže Kardinálky."

„Tohle je poslední standardní místnost, jídelna. Je to takový apendix, pak se prohlídka vrací a směřuje do druhé části zámku."

Tady ale opravdu nejsou vidět žádné další dveře.
„Dřevěné obložení v sobě často ukrývá tajné dveře. Jedny jsou například napravo. A zde už v podstatě poodkrýváme onu část prohlídky, kam se normálně nechodilo."

Čtěte také

„V minulém roce jsme poprvé otevřeli takzvané Červené schodiště. U dveří se normálně nachází plůtek, takže sem lidé nemohou. Ale při speciální prohlídce, která bude maximálně pro 10 osob, tak se sem vejdeme. Předtím ještě otevřu jedny tajné dveře, celkem jich tu máme na zámku 25. Tedy o kterých víme."

„Za těmito dveřmi se nachází náš unikátní technický poklad. Je to vytahovadlo z roku 1907. Abychom věděli jak funguje, tak si můžeme povšimnout návodu. podle něj jsme zjistili, jak tento výtah jezdí. Tady je nožní brzda a zde řetězová."

Postupujeme nahoru, tady se už schodiště výrazně zužuje. A ocitli jsme se nad Rytířským sálem.
„Tento ochoz je skutečně taková malá vyřezávaná pohádka. A původně sloužil i k tomu, aby tady významné návštěvy vítali hudebníci."

Státní zámek Hrádek u Nechanic, to je kousek Anglie ve východních Čechách
Současná zámecká expozice je ukázkou bydlení šlechty ve druhé polovině 19. století v původním historickém zařízení (reprezentační místnosti, apartmá hraběte a hraběnky, obrazárna, pokoje pro hosty, zámecká kaple). Státní zámek Hrádek u Nechanic byl v roce 2001 prohlášen Národní kulturní památkou.

Speciální prohlídku zámku Hrádek u Nechanic si mohou zájemci užít už v letošní turistické sezóně. Budou pro ni vypsané tři termíny.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související