Zájem lidí o druhou posilující očkovací dávku proti covidu-19 v Královéhradeckém kraji dál roste

8. srpen 2022 07:38

V Královéhradeckém kraji se nechalo za tři týdny očkovat druhou posilovací dávkou proti koronaviru přes dva a půl tisíce lidí a zájem dále stoupá. Od příštího pondělí by měl fungovat celostátní centrální rezervační systém. Například hradecká fakultní nemocnice k tomu rozšíří otevírací dobu svého očkovacího centra.

Čtěte také

„Jdu na čtvrtou dávku, abych se nenakazil covidem.“ Druhou posilovací dávku v pátek absolvoval Zdeněk Petřík, který do hradecké fakultní nemocnice přijel z Třebechovic pod Orebem. Pro jistotu ji pode svých slov chtěl dostat co nejdříve.

Tady v očkovacím centru hradecké fakultní nemocnice zatím zdravotníci naočkovali zhruba 500 zájemců o čtvrtou dávku.

Podle mluvčího nemocnice Jakuba Sochora bude potřeba více volných termínů. „Očkovací centrum je provozu v úterý a v pátek, ale od 15. srpna bude v provozu každý pracovní den. Lze předpokládat, že s příchodem podzimu se bude zájem lidí zvyšovat. My na to chceme být připraveni a nabídnout lidem možnost získat vakcínu.

Čtěte také

Od 15. srpna by měl být v provozu centrální registrační systém pro čtvrtou dávku a ministerstvo zdravotnictví spustí očkovací kampaň. Teď je možné domluvit si termín podle systému jednotlivých očkovacích míst, případně do některých center lze přijít i bez registrace.

„Zaznamenáváme postupně se zvyšující zájem o čtvrté dávky očkování. Jen za poslední týden se nechalo očkovat zhruba 600 zájemců. V tuto chvíli celkem v Královéhradeckém kraji čtvrtou dávku vakcinace využilo 2 604 osob, říká mluvčí Královéhradeckého kraje Dan Lechmann.

Čtěte také

A vysoký zájem je i v domovech pro seniory - například v hradeckém Domově u Biřičky, jak potvrzuje ředitelka Daniela Lusková. Tam mají očkování naplánované na 17. srpna. „Na straně klientů je ten zájem poměrně vysoký, je to více než 90 procent našich stávajících klientů. Většina z nich bude podstupovat čtvrtou dávku.

V Domovech Na Třešňovce v České Skalici na Náchodsku je už téměř polovina klientů proočkována čtvrtou dávkou, v Domovech Na Orlici je to už většina.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související