Žáci se zítra chystají do školy. Učitelé právě dodělávají poslední přípravu na vyučování

31. srpen 2021 07:25

Už ve středu 1. září začíná nový školní rok. Žáci se tak po prázdninách vrací do lavic. Školy ale už teď nejsou prázdné. Od minulého týdne totiž nastoupili učitelé, kteří se snaží dětem návrat co nejvíce zpříjemnit. 

Čtěte také

„Přímo do školy nastupujeme poslední týden v srpnu. Učitelé si začínají zdobit své třídy a připravují vše na vyučování," říká učitelka Masarykovy základní školy v Hradci Králové Andrea Urbanová.

Ve třídě tak třeťáci po příchodu najdou pro oživení hodně učiva z minulého školního roku.
„Máme tady tvrdé a měkké souhlásky, obojetné souhlásky, děti mají před sebou abecedu a všechny čtyři podoby písmen. Učili jsme se ve druhé třídě i slovní druhy, takže ty zde také mají pro zopakování."

Čtěte také

Kromě materiálů k výuce zdobí třídu i osobní věci.
„Během náročného období distanční výuky měly děti za úkol sbírat a lisovat kytičky. Potom jsme společně sestavili třídní herbář, máme ho vzadu na stěně. A na dveřích třídy máme fotografie, chci, aby děti měly tady ve třídě i nějakou památku."

Na Masarykově základní škole je tak téměř vše připravené. Dodělávají se podle ředitelky Ilony Hojné už jen drobnosti.
„Dolaďujeme jen rozdělení sešitů, dokončujeme poslední drobnosti na chodbách. Je tady velká výzdoba co se týče výkresů žákovských prací a dalších výrobků. Potom také květinová výzdoba."

Čtěte také

Školy se také připravují na testování dětí na koronavirus. Podle ředitelky Masarykovy základní školy by to ale u nich nemělo nijak zásadně zasáhnout do výuky dětí.
„Vždy jsme školu otevírali v 7:45 hodin. Teď ji budeme otevírat už v 7:30, aby než začne vyučování nebo těsně po začátku první vyučovací hodiny byly všechny děti otestované."

Na Masarykovu základní školu by mělo nastoupit okolo 280 žáků. Z toho do prvních tříd půjde 40 nových dětí. Celkově by měla usednout do lavic základních škol zřizovaných Hradcem Králové zhruba tisícovka prvňáčků.

„V loňském roce jich bylo 957. Finální počet prvňáčků. kteří do škol nastoupí, bude ovšem znám až na konci září. Během léta mohlo dojít ještě k řadě změn, jako je například rozhodnutí rodičů o odkladu povinné školní docházky dítěte," doplňuje informace mluvčí královéhradecké radnice Kateřina Šmídová.

Spustit audio

Související