Záchranná stanice pro handicapované živočichy v Jaroměři přijala v letošním roce 850 zvířat

31. prosinec 2019 10:32

Ochráncům přírody se na sklonku roku podařilo obnovit část areálu Záchranné stanice pro handicapované živočichy v Jaroměři. Přestože je většina areálu zastaralá, jen letos jeho branami prošlo 850 zvířat, některá v něm stále zůstávají. Šlo například o ptáky, ježky nebo třeba srnky.

Čtěte také

David Číp ze Záchranné stanice pro handicapované živočichy v Jaroměři ukazuje nově zrekonstruované voliéry v areálu stanice.
„Jsou teď udělány daleko trvanlivěji. Doufejme, tedy, protože to je už vlastně třetí generace. První voliéry byly ještě dřevěné s pletivem. Ovšem dřevo má prostě omezenou životnost, takže se musí po deseti letech celé kompletně vyměnit. A říkali jsme si, že to musíme udělat jinak.

„Tedy máme teď kovové jekly, plechy místo prken a jen z pohledové strany jsou prkna. A ta jsou navíc dubová, aby vydržela dlouho. Je to současně uděláno tak, aby šlo dřevo vyměnit a nemusela se celá řada voliér úplně zbourat a postavit znovu."

Nové voliéry už jsou zabydlené

„Máme tady luňáka červeného, vedle je sokol stěhovavý, potom krkavcovití ptáci, havrani, o kus dál jsou sovičky, kalousi ušatí, volavky. Teď se nám dokonce ozývá výr."

Záchranná stanice pro handicapovaná zvířata v Jaroměři má existenční problémy

Stanice má k dispozici také novou maringotku. David Číp vysvětluje, k čemu ta bude sloužit.
„S maringotkou budeme jezdit na různé akce pro veřejnost. Mohou si ji půjčovat i další organizace. Bude v ní umístěn vzdělávací program jednak pro děti, ale také pro dospělé zájemce o přírodu. Snažíme se přírodu chránit vzděláváním veřejnosti."

Čtěte také

To jsou tedy příjemné novinky, se kterými záchranná stanice v Jaroměř vstupuje do nového roku. Bohužel ale podstatná část areálu stanice by potřebovala obměnu a investice.
„Je pravda, že máme také voliéry, kde se vše již drolí a rozpadá. Tedy čeká nás ještě stejná akce jako s již našimi novými voliérami. A měli bychom také něco udělat s celou budovou. Obezděná část stanice je vlastně bývalý vojenský prasečák. Je zapotřebí celková rekonstrukce střechy. A hlavně, prostoru je tady opravdu málo. Nemáme pořádné zázemí pro ošetřovatele."

„Objem přijatých pacientů, tedy zvířat, neustále stoupá. A stanice už ve stávající podobě nestačí. Potřebovali bychom přistavět jedno patro nebo to zkrátka nějak vyřešit. To jsou všechno docela těžké úkoly, které nás čekají," dodává ochranář David Číp ze Záchranné stanice v Jaroměři.

autor: baj
Spustit audio

Související