Záchranná stanice pro zraněná zvířata v Jaroměři získala mimořádnou dotaci od kraje

11. září 2018 09:59

Královéhradečtí krajští zastupitelé schválili na svém posledním jednání mimořádnou dotaci Záchranné stanici pro nemocná zvířata v Jaroměři. Ta získala 350 tisíc korun, které potřebuje k dofinancování provozu po zbytek letošního roku. Ochranáři ale volají po dlouhodobé podpoře, protože jinak hrozí ukončením činnosti stanice. 

„My bychom hlavně chtěli řešit nějakou dlouhodobou koncepci. Protože zatím je to takové přežívání ze dne na den," říká David Číp z jaroměřské záchranné stanice pro zvířata.

V Jaroměři pomáhají handicapovaným zvířatům. Sami teď ale potřebují pomoc

Záchranná stanice pro handicapovaná zvířata v Jaroměři má existenční problémy

Český svaz ochránců přírody Jaroměř se dostal do sporu s Královéhradeckým krajem. Podle ochranářů krajský úřad nedostatečně přispívá na provoz Záchranné stanice pro handicapovaná zvířata, která má existenční problémy. Kromě Krkonošského národního parku má přitom na starosti celý Královehradecký kraj. 

Zastupitelé sice schválili mimořádnou dotaci ve výši 350 tisíc korun, která zajistí její fungování do konce tohoto roku, ale do budoucna je podle něj nutné najít způsob trvalé podpory: „To nejsou potřeby jen naší záchranné stanice. Protože v České republice máme těch záchranných stanic několik, vytváří dokonce celou síť, což je docela unikátní."

A David Číp k tomu doplňuje: „Vychází to tak, že průměrné náklady průměrné stanice jsou kolem 3 milionů korun. Některé, podle toho kým jsou spravovány, tak mají ty náklady vyšší. My jsme se za celou dobu nedokázali dostat výš než na 1,5 milionu. To znamená, že to děláme o polovinu levněji, než všichni ostatní. Ale to, že to děláme levněji, to je vykoupeno tím, že dobrovolníky a lidi, co tam jsou, tak opravdu dřeme z kůže. A spíš jsme z nich udělali nevolníky. A zneužíváme jejich dobrotu. Protože oni vědí, že když se o ta zvířata nepostarají, tak nebude nikdo, kdo by se o ně postaral. Takto to funguje 20 let, ale dál už nemůže."

Záchranná stanice pro handicapovaná zvířata v Jaroměři má existenční problémy

Královéhradecký kraj stanici podporuje každoročně už několik let. Ale právě letos změnil podmínky pro grantová řízení a snížil limit pro vyplácené částky.

To vysvětluje krajský radní s gescí pro oblast Karel Klíma z KDU ČSL: „V letošním roce Královéhradecký kraj přechází způsobem financování pro tyto speciální, nikým nekonkurované projekty, jako je záchranná stanice, z režimu širokých grantových programů na individuální dotační režim. A to je důvod toho, že jsme sice záchranné stanici ponechali v letošním roce možnost účastnit se standartního grantového režimu, nicméně výše toho grantového režimu byla upravena na 150 tisíc. Protože všechny ostatní projekty, které se v té oblasti podávají, tak se týkají drobných subjektů. A ty se do tohoto objemu vejdou."

Čtěte takéČSOP JARO Jaroměř

Karel Klíma ještě doplňuje: „Záchranná stanice v Jaroměři je prostě trošku atypická záležitost."

A dodává, že kraj není zřizovatelem těchto zařízení. Hodlá ale komunikovat s Ministerstvem životního prostředí, které uděluje licenci těmto záchranným stanicím.

Dále musí jednat s Českým svazem ochránců přírody, který o zvířata pečuje a společně tedy budou hledat způsob systematického financování pro další období.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související