V Jaroměři pomáhají handicapovaným zvířatům. Sami teď ale potřebují pomoc

28. květen 2018 12:25

Český svaz ochránců přírody Jaroměř se dostal do sporu s Královéhradeckým krajem. Podle ochranářů krajský úřad nedostatečně přispívá na provoz Záchranné stanice pro handicapovaná zvířata, která má existenční problémy. Kromě Krkonošského národního parku má přitom na starosti celý Královehradecký kraj. 

Ochranáři letos dostali od Krajského úřadu na provoz 150 tisíc korun, tedy polovinu toho, co v minulých letech. Uvažují proto o ukončení provozu.

„Situace je pro nás neudržitelná už 20 let. Ale letos to je opravdu dramatické," popisuje současnou situaci v záchranné stanici na okraji Jaroměře David Číp z Českého svazu ochránců přírody. Společně se svými kolegy se stará o zhruba 150 zvířat.

Nejnovějším přírůstkem je rodina rehka obecného, dospělý pták a tři ptáčata. David Číp je právě přivezl z třicet kilometrů vzdáleného Trutnova.

V desítkách různě velkých voliér jsou nejen ptáci, ale třeba také ježci, netopýři, a nebo užovky. Některá zvířata stačí nakrmit jednou denně, jiná vyžadují prakticky permanentní péči.

Záchranná stanice pro handicapovaná zvířata v Jaroměři má existenční problémy

Tak jako zhruba třítýdenní srnčí mládě, které jde s hrnkem kozího mléka a stříkačkou krmit Alice Janečková. „Se k nám dostalo včera, maminku srazilo auto. Takže je to sirotek. Krmíme ji jednou za tři hodiny i v noci, jako miminko."

Jenže takovou péči už trojice zaměstnanců a několik dobrovolníků přestává zvládat.

Nedávno jeden z ochranářů skončil - prakticky čtyřiadvacetihodinovou péči už podle Davida Čípa nebyl za stávajících podmínek ochotný dělat. „On už prostě nedokázal tady dělat za nějakých 80 korun za hodinu."

Záchranná stanice má roční rozpočet zhruba milion korun

Český svaz ochránců přírody, který je provozovatelem záchranné stanice, potřebuje na provoz zhruba milion korun ročně. Největší část z této částky získával díky dotaci z Krajského úřadu Královehradeckého kraje. Ta byla v minulých letech zhruba tři sta tisíc, letos je poloviční.

„Už jsme tak unavení a vyčerpaní, že už to nedokážeme utáhnout dál," doplňuje David Číp.

Krajský úřad má na současnou situaci jiný názor. V minulosti byla prý dotace na dvouleté období, letos se dotační program zkrátil na jeden rok, a proto se úměrně snížila i výše dotace.

Záchranná stanice pro handicapovaná zvířata v Jaroměři má existenční problémy

Podle mluvčí Krajského úřadu Sylvie Velčovské navíc kraj podpořil stanici i z jiného programu. „Poskytnutá dotace je 150 000 korun a dále jsme z jiného dotačního programu uvolnili pro Záchrannou stanici 70 000 korun."

Čtěte takéČSOP JARO Jaroměř

Ochranáři ale oponují. Dotace je prý reálně poloviční, zmiňovaných 70 tisíc je na ekologickou činnost. „To je i na ochranářský tábor, který děláme. Kde sečeme i orchidejové louky. Protože Český svaz ochránců přírody nemá jen tu záchrannou stanici. Stanice je asi jedna pětina toho, co děláme."

Ochranáři navíc upozorňují na to, že na jiných místech republiky Krajské úřady podporují záchranné stanice mnohem víc. Třeba Středočeský kraj letos na provoz pěti stanic poslal dva miliony korun, Pardubický uvolnil pro dvě stanice provozované Českým svazem ochránců přírody milion.

Záchranná stanice pro handicapovaná zvířata v Jaroměři má existenční problémy

Záchranná stanice v Jaroměři momentálně žádá Krajský úřad Královehradeckého kraje o další peníze, do té doby bude zvířata, o která se její zaměstnanci nedokáží postarat, vozit do jedné ze Záchranných stanic v Praze.

autoři: Milan Baják , PLE
Spustit audio

Související