Záchranná stanice ohrožených zvířat Jaro - Jaroměř jedná s krajem o dlouhodobé finanční podpoře

2. červen 2019 10:12

Záchranná stanice ohrožených zvířat Jaro - Jaroměř vyjednává dlouhodobou finanční podporu od Královéhradeckého kraje. Ten by měl v příštích třech letech každoročně uvolnit na provoz stanice 700 tisíc korun. Má ale podmínky, na které ochranáři nechtějí přistoupit. 

V Jaroměři pomáhají handicapovaným zvířatům. Sami teď ale potřebují pomoc

Záchranná stanice pro handicapovaná zvířata v Jaroměři má existenční problémy

Český svaz ochránců přírody Jaroměř se dostal do sporu s Královéhradeckým krajem. Podle ochranářů krajský úřad nedostatečně přispívá na provoz Záchranné stanice pro handicapovaná zvířata, která má existenční problémy. Kromě Krkonošského národního parku má přitom na starosti celý Královehradecký kraj. 

Ochranáři provozující v Jaroměři záchrannou stanici pro zraněné volně žijící živočichy zatím od Královéhradeckého kraje neobdrželi přislíbenou dotaci. Ta by jim po dobu tří let měla zajistit příjem sedmi set tisíc ročně. Důvodem jsou podle provozovatelů stanice dva body smlouvy, které Královéhradecký kraj vyžaduje.

„Kraj už schválil, tuším v březnu letošního roku, to, co nemá žádný jiný subjekt v Královéhradeckém kraji. Že k poslednímu dubnu každého roku po dobu tří let dostane záchranná stanice od kraje 700 tisíc korun," popisuje situaci radní Královéhradeckého kraje pro oblast životního prostředí Karel Klíma z KDU-ČSL.

A hned doplňuje: „Vzhledem k tomu, že jde o exkluzivní smlouvu na tři roky, tak je tam požadavek na určitou transparentnost. Chceme, aby finanční prostředky byly položeny na transparentní účet a vědělo se, jak se s nimi nakládá. A také chceme, aby záchranná stanice vykazovala příjem a nakládání s těmi zvířaty."

Záchranná stanice pro handicapovaná zvířata v Jaroměři má existenční problémy

Tuto evidenci musí stanice vést ze zákona, ale zveřejňují ji zpětně jednou ročně. Kraj tedy chce, aby byly průběžné údaje veřejně dostupné.

To se ale ochranářům v čele s předsedou Davidem Čípem nelíbí.
„Kraj alibisticky tvrdí, že chce, aby bylo vše průhledné. Ale ono už vše dávno průhledné je. Vždyť my vše dokladujeme, chodí k nám spousta kontrol. Evidence zvířat je to samé. Vše je doložitelné. Ovšem kraj na nás tlačí ještě další administrativu navíc. Vlastně duplikuje tu práci."

Pokud najdete v lese opuštěné zvířecí mládě, raději je nechte na místě a opatrně zase odejděte

Nezachraňujte zbytečně mláďata, některá pomoc nepotřebují

Jaro je možná tím nejkrásnějším obdobím, příroda probouzí a všechno je venku krásně barevné. O jaru a o přírodě si budeme povídat s Kamilem Hromádkou, pracovníkem Záchranné stanice pro handicapovaná zvířata JARO Jaroměř, ornitologem a velkým ochráncem přírody.

Podle Davida Čípa poskytnuté prostředky nepokryjí další pracovní sílu, která by se věnovala plnění podmínek smlouvy.

Transparentnímu účtu se brání i proto, že nevědí, jak ho správně využívat, protože peníze na provoz získávají i z jiných, než krajských zdrojů.
„Zatím jsme jediní z celého kraje, kdo by to měl mít na transparentním účtu a ti úředníci sami ani nevědí, jak to mají uchopit. Protože to je úplně nová věc. A do současné doby nám neodpověděli na otázky, jak to máme vlastně technicky udělat. Protože máme peníze honit přes transparentní účet, ale mezitím už dávno fungujeme. A počítáme s tím, že to zaplatíme z normálního účtu. Nevíme jak to udělat správně, abychom neudělali nějakou chybu a nemuseli celou dotaci vracet. Protože to by pro nás byla konečná."

Ochranáři žádají o úpravu dvou bodů smlouvy

Proto teď ochranáři poslali oficiální žádost Královéhradeckému kraji, jak potvrzuje mluvčí hejtmanství Sylvie Velčovská.
„Krajský úřad obdržel aktuální žádost o úpravu dvou bodů navržené smlouvy. Odbor regionálního rozvoje, grantů a dotací ten návrh předloží radě Královéhradeckého kraje na nejbližším zasedání. A následně zastupitelstvu kraje."

Záchranná stanice pro handicapované živočichy JARO - Jaroměř

„Tak uvidíme. Čekáme," uzavírá David Číp s tím, že rozhodnuto by mohlo být nejpozději 17. června, na nejbližším jednání Krajského zastupitelstva.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související