Začala týdenní výluka na železniční trati mezi Hradcem Králové a Poděbrady. Vlaky nahradily autobusy

23. únor 2023 08:08

Na komplikace se musí od včerejšího dne připravit cestující ve vlacích z Prahy do Hradce Králové. Na trati začala částečná výluka. Vlaky až do konce února nahrazují vždy od 8:00 do 14:00  hodin v úseku Poděbrady - Hradec Králové autobusy. My jsme začátek výluky sledovali přímo na nádraží v Poděbradech.

„Řekla mi o tom mamka, která to četla na internetu. Takže jsem počítala s tím, že dnes mohu přijet do školy s mírným zpožděním,“ říká před nádražní budovou v Poděbradech studentka Barbora.

Čtěte také

Naopak Radovan, který také míří za studiem do Hradce Králové, o výluce nevěděl. „Já jsem se tedy o to ani moc nezajímal, prostě se spoléhám na to, že vlak pojede. A je to jistě komplikace.

„Kdo jede přímo do Hradce, tak to jsou zadní tři bílé autobusy. Ty jsou rychlíkové,“  informuje cestující koordinátor dopravy Marcel. S kolegou pomáhají cestujícím zorientovat se při přestupu z rychlíku, který právě dorazil do Poděbrad.

Do Hradce Králové míří celkem 4 autobusy. Jeden z nich má navíc mezizastávku v Chlumci nad Cidlinou. „V Poděbradech bude každý den koordinátor a v Hradci Králové také. Včetně výpravčích. Řidiči jsou ve spojení s námi i výpravčími. Koordinátor tak usměrňuje nástup cestujících a dává odjezdy autobusům.

Čtěte také

Autobusy ráno nabíraly na odjezdu z Poděbrad drobné zpoždění a to hlavně kvůli delšímu přesunu cestujících z druhého nástupiště podchodem až k autobusové zastávce u kolonády.

Vlaky v tomto úseku trati nejezdí kvůli pravidelné údržbě, vysvětluje mluvčí Správy železnic Jan Nevola. „Správa železnic bude v době výluky provádět udržovací práce na železničním svršku, které zahrnují odstranění defektoskopických vad kolejnic nebo vyřezávání vegetace v blízkosti trati. Právě úpravy křovin a stromů můžeme provádět pouze v období vegetačního klidu. Tedy zhruba do března.

Všechny podrobnosti o náhradních autobusových linkách najdou cestující na webu Českých drah, v aplikaci Můj vlak nebo na vývěskách v dotčených stanicích a zastávkách.

autoři: Zuzana Roudnická , baj
Spustit audio

Související