Začal nový akademický rok. Výuka na Univerzitě Hradec Králové zatím probíhá prezenční formou

30. září 2020 08:45

I na Univerzitě Hradec Králové začal studentům nový semestr. Podle univerzitního COVID semaforu bude výuka zatím prezenční formou za zpřísněných hygienických opatření. Podle některých akademiků by distanční studium mělo vliv na kvalitu vzdělání.

Čtěte také

„Zatím jsme začali, uvidíme jak to bude do budoucna," říká student sociologie na Univerzitě Hradec Králové Jakub Krudenc.

Distanční výuka mu během jarní pandemie vyhovovala.
„Do školy jsem se moc netěšil. Když to vezmu vzhledem k minulému semestru, tak mi víc vyhovovala ta distanční výuka. Přes den jsem mohl chodit na brigádu a učit se po večerech. Distanční výuku bych chtěl raději, protože se raději učím sám někde doma v klidu. Když sedím ve škole, tak si toho tolik neodnesu."

V brněnském Anatomickém ústavu se studenti opět mohli účastnit pitev.

Některé přednášky ale online učit nelze. Ty bude chtít vedení univerzity zachovat prezenční formou, dodává mluvčí Jakub Novák.
„Vzhledem ke specifikům oborů, u kterých online výuka nemůže svou povahou být srovnatelně kvalitní náhradou, by to bylo za podmínek nařízení vnějšího subjektu. Myslím tím například Královéhradeckého kraje, jeho krizového štábu nebo třeba ministerstvem."

Čtěte také

Většinu přednášek akademici zatím učí prezenčně. Platí ale zpřísněná hygienická opatření.

„Studenti nám za speciálních hygienických opatření nastoupili do školy. Platí přísná pravidla vzhledem k nošení roušek a podobně. Velké skupiny studentů jsou rozděleny do menších a výuka probíhá převážně prezenčně. Vybrané přednášky pak nabízíme online," doplňuje Jakub Novák.

Univerzita Hradec Králové se řídí semaforem, který je v současné chvíli zelený. Pokud by se zhoršila epidemiologická situace v kraji, pak by vedení přešlo na kompletní distanční formu výuky.

autoři: Eliška Horáková , baj
Spustit audio

Související