Univerzity v Hradci Králové brzy zahájí nový akademický rok. V rámci příprav chystají i online výuku

18. září 2020 08:35

Nový akademický rok na univerzitách v Hradci Králové bude ovlivněný pandemií nového typu koronaviru. Podle vedení vysokých škol se učitelé připravují i na možnost výuky kompletně distanční formou. Na základě nařízení ministerstva zdravotnictví musí studenti v současné době nosit roušky ve vnitřních prostorách škol.

„Na semestr se připravujeme standardně, nicméně samozřejmě s ohledem na téma pandemie koronaviru," říká mluvčí Univerzity Hradec Králové Jakub Novák.

Čtěte také

Nový akademický rok u nich začíná 29. září.
„V těchto dnech finišuje příprava univerzitního semaforu, v rámci kterého se budou příslušná opatření na naší univerzitě zavádět. Aktuálně u nás platí povinnost nosit roušky ve společných prostorách a také v dalších určených prostorách, jako je například studijní oddělení."

Aktuálními změnami v hygienických nařízeních se budou řídit i na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Hradci Králové.

I ve světě internetu číhají nebezpečí a musí se dodržovat pravidla (ilustrační foto)

„Budeme-li mít zamezený přístup do budovy nebo zakázanou kontaktní výuku, musíme přesunout výuku do online prostředí. Bude-li omezení například ve smyslu počtu osob na jednom místě, budeme modifikovat tuto výuku. To znamená, že třeba praktická cvičení bychom mohli provádět v menších skupinkách," říká děkan Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové Jiří Manďák.

Čtěte také

Na nový semestr se připravují i na Fakultě vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové.

„Naše výuka je zatím plánována prezenční formou, nicméně se intenzivně připravujeme na to, že bychom v případě potřeby a zhoršení epidemiologické situace mohli zahájit distanční formu výuky," vysvětluje děkan Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové Pavel Boštík.

Bezkontaktní formu výuky si vyzkoušeli už během jarní pandemie nového typu koronaviru.
„Na online výuku se připravujeme i v rámci celé Univerzity obrany, to znamená, že je zpřístupněn příslušný software a probíhá proškolování akademických pracovníků, kteří budou do výuky zapojeni v tomto prostředí. Už od jara máme připraveny výukové materiály online."

Jestli bude výuka kompletně distanční formou, záleží na vývoji epidemiologické situace.

autoři: Eliška Horáková , baj
Spustit audio

Související