O poznání méně zahraničních studentů dorazí na hradeckou univerzitu při zahájení akademického roku

12. září 2020 09:06

Na Univerzitu Hradec Králové začnou přijíždět v druhé polovině září zahraniční studenti. Ti budou převážně ze zemí Evropské unie. Jejich počet je však o stovky nižší než v předchozích letech. Hlavním důvodem je pandemie koronaviru. 

Čtěte také

„Semestr jsem začala v únoru, kdy koronavirus byl něco, co se děje v Asii, nikdo se ničeho nebál," říká výměnná studentka Univerzity Hradec Králové Josefina Lonardi z Argentiny.

Během jarní pandemie nového typu koronaviru zůstala v České republice.
„Nebyla to zkušenost, kterou jako zahraniční výměnný student obvykle zažijete. Ze dne na den zavřeli univerzitu a všechny předměty se studovaly formou online výuky. Bylo to velice složité a určitě úplně jiné, než jsem si představovala."

Na nový školní rok se i přes komplikace těší.

Čtěte také

„Nevím, jak bude probíhat další semestr, ale vypadá to, že část předmětů bude pořád online a část už normálně ve škole. Budeme ale muset nosit roušky," dodává Josefina, která s dalšími studenty ze zahraničí nastoupí do nového semestru na Univerzitě Hradec Králové.

„Pravidelně k nám jezdí studovat zhruba 500 zahraničních studentů ročně. V následujícím akademickém roce to bude ale necelá padesátka. Jsme tedy zhruba na desetině. Platí pravidlo, že do 72 hodin od příjezdu do České republiky musí podstoupit test na covid-19. Akademika nebo studenta ze zahraničí bez negativního testu na covid-19 na univerzitu nepustíme," doplňuje mimořádná opatření na univerzitě její mluvčí Jakub Novák.

Zahraniční studenti budou stejně jako čeští studenti ubytovaní na Palachových kolejích v Hradci Králové.

autoři: Eliška Horáková , baj
Spustit audio

Související