Univerzita Hradec Králové tiskne na speciální 3D tiskárně robota. Soutěží s ním o 10 milionů dolarů

17. srpen 2020 10:13

Studenti a učitelé Fakulty informatiky z Univerzity v Hradci Králové staví robota. Přihlásili se s ním do světové soutěže ANA Avatar, ve které je výhrou 10 milionů dolarů. Jako jediný soutěžící tým z České republiky se dostali mezi 77 nejlepších projektů.  Svého robota by lidem chtěli představit na Noci vědců na konci listopadu.

„Jeden můj diplomant přišel s nápadem zúčastnit se mezinárodní soutěže soutěže ANA Avatar," říká vedoucí projektu Karel Mls z Fakulty informatiky Univerzity Hradec Králové.

Čtěte také

Světová soutěž ANA Avatar začala v roce 2018. Letos se hradecký tým dostal do semifinále mezi 77 nejlepších projektů.
„Cílem má být postavení, zkonstruování a otestování robotického systému, který není autonomní. Ale je napojený na lidského operátora, který má na sobě senzory a aktivátory umožňující s robotem vzdáleně komunikovat a sdílet vnímání skutečnosti. Čili vidím a slyším na dálku a mám pocity, jako když si sáhnu na nějaký předmět."

Jednotlivé součástky se tisknou ve speciální 3D tiskárně.
„Tisk probíhá pomalu. Jedna součástka velikosti mobilního telefonu trvá zhruba 1,5 až 2 hodiny. A takových součástek onen humanoidní robot velikosti 180 centimetrů na výšku obsahuje desítky až stovky. To znamená, můžete si to spočítat, dostaneme se na 300 až 400 hodin čistého času pouze pro tisk."

Univerzita Hradec Králové tiskne na speciální 3D tiskárně robota

Na vývoji robota se podílí asi pětičlenný tým studentů a pedagogů z Fakulty informatiky Univerzity Hradec Králové.

Čtěte také

Podle hlavního technika Pavla Blažka se během sestavování vyskytly i komplikace.
„Příkladem může být vývoj ovládání ruky, kdy na pohyb prstu můžete použít x čidel. Zjistili jsme, že jeden typ nám nedával přesné hodnoty, museli jsme tedy jít do masivnějšího řešení, které ale zase není úplně ideální pro rychlé pohyby."

Svého robota by chtěli lidem představit na Noci vědců na konci listopadu v areálu Univerzity. Vyhlášení vítězů světové soutěže ANA Avatar se uskuteční v roce 2022.

Fakulta informatiky a managementu Univerzity Hradec Králové
je jednou ze čtyř součástí Univerzity Hradec Králové. V roce 2000 se transformovala z původní Fakulty řízení a informační technologie působící od roku 1993. Fakulta zajišťuje výuku a podílí se na výzkumu v oblasti informačních technologií a managementu.

autoři: Eliška Horáková , baj
Spustit audio

Související