Za ohroženými gorilami v Gabonu. Do nejčernější Afriky vás zavede cestovatel Michal Skalka

Do nejčernější Afriky nejen za gorilami. To je Gabon
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Do nejčernější Afriky nejen za gorilami. To je Gabon
0:00
/
0:00

Safari Park Dvůr Králové vás zavede do všech koutů světa. Nejen prostřednictvím chovaných zvířat, ale také díky návštěvám cestovatelů. Každý měsíc nabídne atraktivní téma a zajímavou osobnost. A dnes nás Michal Skalka zavede do nejčernější Afriky - do Gabonu.

V zaplněném kongresovém sále Safari Parku Dvůr Králové byla na jeho přednášce reportérka Dana Voňková a s deníkem pro podpis i jedna malá, v budoucnosti jsitě i odvážná cestovatelka.

Gorilí samec Tadao se pyšní titulem nejkrásnější gorilák světa roku 2013

Gorilí samec Tadao

Teď vám představíme Tadaa. Gorilího samce ze ZOO Dvůr Králové nad Labem, kterému je 45 let. Pochází ještě z odchytu zakladatele safari Josefa Vágnera. Američtí milovníci zvířat mu v  roce 2013 přidělili titul nejkrásnějšího goriláka světa.

Zajímavostí je, že v Safari Parku Dvůr Králové, kde se přednáška cestovatele Michala Skalky uskutečnila, se potkáte s nejslavnějším gorilím samcem. Jmenuje se Tadao a od roku 2017 se pyšní titulem „Nejkrásnější gorilák světa".

Ve volné přírodě patří gorily ke kriticky odhoženým druhům. Žijí v Gabonu a v několika málo dalších zemích západní a střední Afriky. Odborníci zjistili, že za poslední tři generace se snížil jejich počet o 80 procent. Přitom zdravá samice odchová za svůj život zhruba jen šest mláďat.

Dospělý samec gorily nížinné váží 150 a samice 140 kg. Pro svou váhu se po větvích pohybují opatrným šplhání (ručkováním), zpomalenou brachiací, po zemi na kratší vzdálenosti po zadních končetinách. Na delší úseky se vydávají po čtyřech, přičemž u předních končetin nechodí po dlaních, ale po prostředních článcích prstů napůl sevřené ruky.

Do nejčernější Afriky nejen za gorilami. To je Gabon

Takový způsob pohybu se jmenuje kotníkochodectví a je vlastní pouze gorilám a šimpanzům.

Gorily jsou v převážné míře vegetariáni, žerou listy, pupeny, čerstvé větvičky a sezónně i plody. V přírodě v podstatě nepijí, postačí jim voda obsažená v rostlinné potravě.

Cesta za gorilami je jako jít na Sněžku v kopřivách. Nevíte jestli fotit, točit, nebo koukat

Po stopách horských goril v Ugandě

S profesionálním fotografem a také cestovatelem Milošem Šálkem z Trutnova si budeme povídat nejen o zajímavých cestách, ale hlavně o fotografování a fotografiích, které potom mají lidé možnost vždy po ukončení výpravy i vidět na výstavách.

Gorily nížinné jsou skupinoví živočichové, nežijí samostatně. Vedou v podstatě usedlý život, při cestě za potravou urazí denně jen pár stovek metrů. Během dne i noci odpočívají v hnízdech z větví stavěných na zemi nebo nízkých stromech.

Pohled na dospělého samce vyvolává u některých lidí strach, gorily nížinné jsou ale mírumilovná, neagresivní zvířata. Pokud samec napadne člověka, stane se tak v případě, kdy vyhodnotí jeho přítomnost jako přímé ohrožení rodiny.

Ke vzájemnému dorozumívání používají gorily širokou škálu výrazů tváře, gestikulaci a hlasové projevy, kterými vyjadřují hněv i radost.

Spustit audio

Související