ZOO Dvůr Králové se vrací do asociace evropských zahrad. Obnoví tak chov hrochů či goril?

28. květen 2015

Královédvorská ZOO se po pěti letech vrátila do evropské asociace EAZA. Otevírají se jí tím možnosti nových chovů vzácných zvířat. Větší šance bude teď mít ZOO třeba i na chov goril. Na znovupřijetí se čekalo déle než rok.

Zatím se jedná o dočasné dvouleté členství, ale ZOO se netají ambicemi získat členství trvalé. Návrat na soupisku zahrad Evropy znamená jistou prestiž a hlavně lepší výchozí pozici pro získávání nových zvířecích druhů.

Už v létě by měla ZOO dostat vzácné exempláře primátů drillů. „Po zahradách se většinou vidí méně unikátní skupiny mandril," uvedl ředitel dvorské ZOO Přemysl Rabas.

Čtěte také

Ožívá i plán na chov hrochů a goril

V současnosti má ZOO jen jednoho neplodného gorilího samce. Hroši už nejsou v zahradě déle než deset let. To by se mělo do budoucna změnit. Chod ZOO také bude teď pod velkým drobnohledem asociace.

„Ze začátku zřejmě budeme pod nějakou přísnější kontrolou, ale to se dalo očekávat a není na tom nic špatného," uvedl náměstek hejtmana a radní pro oblast dotací Otakar Ruml.

Do bazénu, ve kterém je možné sledovat hrochy i pod vodou, se jako první odvážil zvídavý Váleček (uprostřed). Následovala ho Maruška (vlevo), Slávek přihlížel

Právě v těchto dnech ZOO spouští zkušební provoz unikátního projektu Lví safari, kdy se podařilo spojit tři nově dovezené mladé samce se skupinou čtyř lvic.

Utvořená smečka pak bude k vidění ve zcela novém výběhu safari, kam budou moci návštěvníci vjet vlastním autem, safaribusem, nebo se přijít z bezpečné vzdálenosti za ochranným plotem podívat po pěších stezkách.

Dva lví samci (Bart a Napoleon), kteří jsou v ZOO delší dobu, na spojení s novou smečkou zatím čekají.


Zvětšit mapu
autor: Královéhradecký kraj
Spustit audio