Příjmy z turistiky v Ugandě slouží na záchranu posledních tří stovek horských goril

3. únor 2018
Gorilí samec Tadao
0:00
/
0:00

Dnes vás zavedeme za gorilami. Tato vzácná, zajímavá a kriticky ohrožená zvířata najdete u nás ve dvou zoologických zahradách - v Praze a ve Dvoře Králové nad Labem. Královédvorská ZOO přijala nový marketingový název, takže se zastavíme v Safari Parku Dvůr Králové". Právě tam žije Tadao, populární samec gorily nížinné. Jeho blízké příbuzné - gorily horské z Národního parku Bwindi v Ugandě - představil redaktorce Daně Voňkové přírodovědec, ekolog a cestovatel dr. Petr Rybář. 

Gorila horská má hustší srst než ostatní gorily. Váha dospělých samců se pohybuje od 150 do 200 kg.Samci jsou na hřbetě zbarveni stříbrošedě. Barva očí je hnědá jako u ostatních druhů goril. Při chůzi používají, stejně jako šimpanzi klouby prstů namísto dlaní.

Chodí po čtyřech, i když jsou schopny kráčet vzpřímeně. Většinou však neujdou více než 6 metrů. Průměrná délka života v přírodě je 35 let.

Gorily horské žijí na nepatrném území vysokých sopečnatých pohoří národních parků Virunga (až polovina populace), Mgahinga, Volcanoes a Bwindi. Nejčastěji obývají deštné pralesy v nadmořské výšce 2650 až 4 400 m n. m. V těchto místech klesá teplota až k bodu mrazu a často se zde vyskytují vytrvalé deště a bouře s krupobitím.

Gorilí samec Tadao

Před nízkou teplotou je sice chrání hustá srst, nicméně neustálé rozpínání lidí do jejich teritoria je donutilo ustoupit do ještě vyšších oblastí, ve kterých je je jich př ežití značně problematické, jelikož jsou gorily náchylné na zápal plic.

Gorily horské žijí v rodinných skupinách, které mívají až 30 členů. Každá taková tlupa se skládá alespoň z jednoho velkého samce, několika samic a skupiny mláďat. Největší samec funguje jako vůdce i ochránce tlupy. Navzdory své velikosti a síle gorily horské nepatří mezi agresivní tvory. Jsou více zdrženlivé a k potyčkám s lidmi či jinými gorilami dochází jen velmi vzácně.

Výjimečně může dojít k souboji mezi dvěma dominantními samci z různých tlup. I v takovém případě se střet většinou omezí je n na hla sité projevy, stavění se na zadní končetiny, bušení pěstmi do hrudi či do země nebo vyhazování větví a trávy do vzduchu.

Gorila s nejhezčím pohledem - Tadao oslavil 43. narozeniny

Gorilí samice dosahují reprodukčního věku ve svých deseti letech, u samců to může být až v patnácti. Samice je schopna zabřeznout pouze 3 dny v měsíci. Po téměř devítiměsíční březosti rodí jedno mládě, které není schopné samostatného života. Ačkoliv jsou gorily větší než lidé, jejich mláďata neváží víc než 2 kg, přesto se vyvíjejí rychleji než lidské děti. Matka mládě kojí asi jeden rok. Mezi třetím a čtvrtým rokem života slézají ze hřbetu matky a začínají se pohybovat samostatně.