Gorilí samec Tadao se pyšní titulem nejkrásnější gorilák světa roku 2013

18. listopad 2017

Teď vám představíme Tadaa. Gorilího samce ze ZOO Dvůr Králové nad Labem, kterému je 45 let. Pochází ještě z odchytu zakladatele safari Josefa Vágnera. Američtí milovníci zvířat mu v  roce 2013 přidělili titul nejkrásnějšího goriláka světa.

Tadao se v královédvorské ZOO těší zvláštní pozornosti ošetřovatelů. Odborně se nazývá anglickým výrazem enrichment a znamená to, že konzumuje potravu zábavnou formou. Chodí po expozici a na různých místech má připravenou zeleninu nebo oblíbené listí. Protáhne si přitom tělo a nezapomene si prohlédnout i návštěvníky.

Pro ošetřovatele je enrichment práce navíc, ale dobře vědí, že je to práce potřebná. Protože přináší zvířatům kromě nasycení dobrou náladu a lepší kondici. Za Tadaem se s mluvčí královédvorské ZOO Andreou Jiroušovou vypravila reportérka Dana Voňková.

Gorila nížinná žije převážně v západní a střední Africe. Jejím domovem jsou nížinné deštné pralesy i okraje lužních lesů. Vždy se nachází tam, odkud se snadno může dostat do úkrytu. Oblast rozšíření se odhaduje na 445 000 km².

Gorilí samec Tadao



Gorila nížinná má široká ramena, svalnatý krk a silné ruce i nohy. Tělo pokrývá tenká, šedočerná nebo hnědočerná srst. Tvář je holá, pouze nad očima má mohutné obočí. Vedoucí samci mají stříbřitý pás srsti na zádech.

Samec v přírodě dorůstá do výšky 150 cm a váhy 150 kg, samice je menší a má i menší váhu.

Pohled na dospělého samce vyvolává strach, ovšem gorily nížinné jsou naprosto mírumilovná, neagresivní zvířata. Jen velice zřídka dochází ke střetu mezi jednotlivými skupinami. Většinou setkání končí vzájemným zastrašováním a následným ústupem.

Samec ovšem může fyzicky napadnout člověka. Děje se tak v případě, když vyhodnotí jeho přítomnost jako přímé ohrožení rodiny, která nemá kam ustoupit.

Ke vzájemnému dorozumívání používají gorily nejrůznější výrazy tváře, gestikulaci a hlasové projevy, kterými vyjadřují hněv i radost. V porovnání se šimpanzi je však rozsah vyjadřovacích schopností menší.

Březost samice, která přichází jednou za 3 až 4 roky a trvá 8,5 měsíce.

Gorily jsou silně ohroženým druhem, jejich populace byla snížena v průběhu tří generací o více než 80 procent.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související