Za každou lidovou radou se skrývá nádherný lidský příběh. A ty já moc rád objevuji, říká Láďa Hruška
Láďa Hruška, vlastním jménem Ladislav Hruška, rodák z Městce Králové, je původním vzděláním učitel se zaměřením na chemii a biologii. Už během studií na pedagogické fakultě získával první zkušenosti jako redaktor v regionálním tisku.
V pátek 9. října 2020 byl hostem naší radioporadny od 11:00 v přímém přenosu z radiokavárny District 5 v Havlíčkově ulici v Hradci Králové televizní reportér Ladislav Hruška, známý také jako propagátor pokrmů zhotovených z levných surovin.
Po absolutoriu se rozhodl alespoň chvíli své zaměření uplatnit ve škole a dva roky vyučoval na škole v Městci Králové. V roce 1998 zaměstnání učitele opustil a přijal pozici reportéra v Nymburském deníku.
Snažím se, abych úspěšně završil každý pracovní i mimopracovní den. Hlavně když večer usínám s úsměvem na tváři.
Láďa Hruška
V dalších letech postupně pracoval pro Český rozhlas, Frekvenci 1 a od roku 2007 pro TV Prima. V roce 2012 nastoupil do TV Nova, kde se přes pozici terénního zpravodaje dostal k funkci „potravinového inspektora“.
Láďovy recepty z levných surovin
Z toho na pokyn vedení televize časem vznikl kulinářský experimentátor, který přímo v rámci zpravodajství zkoušel vařit z levných receptů, které na jeho výzvu začali do televize posílat diváci.
Čtěte také
Láďa Hruška tyto recepty z levných surovin, někdy i považovaných za potravinový odpad, propagoval jako „levné a chutné“. Prakticky okamžitě za to začal být kritizován celou řadou dietologů a lékařů.
V září 2014 TV Nova vydala tištěnou kuchařku Vaříme s Láďou Hruškou, rovněž kritizovanou výživovými experty. Z knihy se stal bestseller; jedná se o nejprodávanější naučnou knihu za posledních 25 let a zároveň o jednu z nejprodávanějších knih v české historii. Do konce roku 2014 se mělo prodat 400 000 kusů, původní náklad přitom činil jen 30 000.
Životní sen Ládi Hrušky?
Naučit se bruslit, plavat a hrát squash nejméně jako začínající poloprofesionál.
Další aktivity, záliby, sport? Zaprodal jsem své tělo i duši skautingu. Naučili mě tam třeba, jaké uzle si mám uvázat, když mi bude nejlíp i nejhůř. Opravdu fajn spolek. Ne nadarmo se říká: jednou skautem - navždy skautem, říká Ladislav Hruška.
Oblíbené jídlo, pití Ládi Hrušky? Těstoviny na všechny způsoby. V přírodě vede jednoznačně párek opékaný nad ohněm.
Související
-
Hruškovicí připíjejí Eva Hrušková a Láďa Hruška na zdraví a nový rok všem lidem dobré vůle
Pátečními hosty Lady Klokočníkové byli v pátek 28. prosince po 10. hodině tentokrát Eva Hrušková a Láďa Hruška. Dozvíte se, co má společného herečka a televizní reportér.
-
Kávou proti hladu? Zázvorový čaj a zdravé tuky, to jsou „fígle“, které nás zbaví pocitu hladu
Budeme hovořit o tom, jak redukovat hlad a zvyšovat pocit sytosti bez příjmu kalorií. Jak si Češi stojív otázce nadváhy a obezity? Změnilo se něco za posledních 30 let?
-
Rychlé tortilla toustíky
Máte v lednici vajíčko, sýr a šunku a ve špajzce tortillové placky z obchodu? Pak určitě musíte vyzkoušet rychlovku na grill, kterou budou milovat hlavně vaše děti.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.