Z kuchyně našich babiček aneb Luštěniny prodlužují život! Recept na skvělý čočkový salát s hlívou
Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:
- 00:44 Rozhovor s herečkou Pavlou Tomicovou
- 05:30 Suchý únor a psycholog Miloslav Pleskač
- 08:55 Jsou umělá sladidla dobrou náhradou cukru? Zeptáme se Miloslava Hronka
- 13:21 Vezmeme vás do solné jeskyně a přiblížíme její výhody
- 17:03 Proč hrát šachy a v čem spočívá kouzlo tohoto sportu
- 21:45 Jak správně vařit luštěniny a recept na čočkový salát s hlívou
- 25:52 Je tu již 27. ročník ankety Šarmantní osobnost roku
Čtěte také
Luštěniny patří v naší kuchyni mezi opomíjené potraviny. Neprávem. Obsahují mimo jiné vysoké procento bílkovin a dalších výživných látek, které našemu tělu dodají potřebnou energii a pocit sytosti. Ideální by bylo konzumovat luštěniny každý den v menších porcích, ale zpočátku postačí i zařazení jednou týdně.
Navíc pravidelná konzumace luštěnin dovoluje tělu dostatečnou adaptaci a díky tomu potlačuje i nepříjemné negativní vlivy, mezi které patří například obávané nadýmání.
Luštěniny patří mezi nejzdravější potraviny
Běžně se můžeme setkat s pěti druhy: hrách, čočka, sója, cizrna a fazole. Jejich kulinářské využití je velmi široké a ne vždy vyžaduje dlouhou přípravu a namáčení. Salát z naklíčené čočky nebo polévka z čočky červené jsou hotové do půl hodinky.
Čtěte také
Z významných látek luštěniny obsahují hlavně draslík, fosfor, železo (nejvíce ho najdeme v čočce), vápník a vlákninu. Zelené luštěniny pak navíc ještě vitamín B1 a kyselinu listovou.
Vláknina v luštěninách je opravdu plnohodnotná. Proto je s oblibou konzumují vegani a vegetariáni, kteří díky luštěninám dokáží téměř kompletně nahradit absenci živočišných složek v potravě.
Jsou dva základní důvody proč luštěniny předem namáčet. Jedním z důvodů je, že se tak zbavují nestravitelných oligosacharidů, které z velké části vyplaví do namáčecí vody, kterou pak vylijeme. Druhým z důvodů, ryze praktickým je, že se namáčením zkrátí doba varu a to hodně podstatně.
Luštěniny prodlužují život
O vegetariánech se často říká, že žijí déle než zbytek populace. Svůj podíl na tom má bílkovinotvorná aminokyselina methionin, která se vyskytuje právě v mase. Živočišné proteiny je proto vždy lepší nahradit rostlinnými, vždyť z luštěnin si můžete snadno udělat sekanou i zeleninový řízek.
Čočkový salát s hlívou
Udělejte si skvělý čočkový salát s hlívou ústřičnou. Určitě nebudete litovat.
Postup:
Čočku uvařte doměkka a sceďte.
- čočka 300 g
- hlíva ústřičná 250 g
- cibule 1 ks velká
- sušená rajčata 4 hrsti
- olivový olej 2 PL
- ocet bílý vinný - podle chuti
- petrželka 2 hrsti hladkolistá
- sůl
Na oleji osmahněte nakrájenou cibuli, přidejte omytou a na proužky nakrájenou hlívu a asi 10 minut poduste, přidejte překrájená sušená rajčata a společně ještě 5 minut duste.
Pak přidejte čočku a přimíchejte 1-2 lžíce octa. Osolte. Nakonec do salátu dejte nasekanou petrželku, promíchejte a dolaďte podle chuti. Salát je dobrý teplý, výborně ale chutná i zastudena.
To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.
Související
-
Zlaté slunce čeká na Šarmantní osobnost roku. Kdo získal nejvíc hlasů? Dozvíte se na galavečeru!
Zveme vás na slavnostní večer spojený s vyhlášením vítěze 28. ročníku ankety Šarmantní osobnost roku. Koncem září skončilo dvoukolové hlasování a teď sčítáme hlasy.
-
Máte rádi karbanátky? Vyzkoušejte ty bez masa, jen z červené...
Karbanátek je druh hlavního jídla obsahující ve většině případů maso, ale také ho obsahovat nemusí. Jedná se o soudržnou směs například nasekaného a rozemletého mas...
-
Umělá sladidla, mýty a fakta o jejich prospěšnosti. Sedavý způsob života vede k preferenci sladkého
Dnešní radioporadna je zaměřena na umělá sladidla. Jak vznikla, jak fungují, pro koho jsou vhodná, jaké jsou druhy sladidel?
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka