Z kuchyně našich babiček aneb Luštěniny prodlužují život! Recept na skvělý čočkový salát s hlívou
Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:
- 00:44 Rozhovor s herečkou Pavlou Tomicovou
- 05:30 Suchý únor a psycholog Miloslav Pleskač
- 08:55 Jsou umělá sladidla dobrou náhradou cukru? Zeptáme se Miloslava Hronka
- 13:21 Vezmeme vás do solné jeskyně a přiblížíme její výhody
- 17:03 Proč hrát šachy a v čem spočívá kouzlo tohoto sportu
- 21:45 Jak správně vařit luštěniny a recept na čočkový salát s hlívou
- 25:52 Je tu již 27. ročník ankety Šarmantní osobnost roku
Čtěte také
Luštěniny patří v naší kuchyni mezi opomíjené potraviny. Neprávem. Obsahují mimo jiné vysoké procento bílkovin a dalších výživných látek, které našemu tělu dodají potřebnou energii a pocit sytosti. Ideální by bylo konzumovat luštěniny každý den v menších porcích, ale zpočátku postačí i zařazení jednou týdně.
Navíc pravidelná konzumace luštěnin dovoluje tělu dostatečnou adaptaci a díky tomu potlačuje i nepříjemné negativní vlivy, mezi které patří například obávané nadýmání.
Luštěniny patří mezi nejzdravější potraviny
Běžně se můžeme setkat s pěti druhy: hrách, čočka, sója, cizrna a fazole. Jejich kulinářské využití je velmi široké a ne vždy vyžaduje dlouhou přípravu a namáčení. Salát z naklíčené čočky nebo polévka z čočky červené jsou hotové do půl hodinky.
Čtěte také
Z významných látek luštěniny obsahují hlavně draslík, fosfor, železo (nejvíce ho najdeme v čočce), vápník a vlákninu. Zelené luštěniny pak navíc ještě vitamín B1 a kyselinu listovou.
Vláknina v luštěninách je opravdu plnohodnotná. Proto je s oblibou konzumují vegani a vegetariáni, kteří díky luštěninám dokáží téměř kompletně nahradit absenci živočišných složek v potravě.
Jsou dva základní důvody proč luštěniny předem namáčet. Jedním z důvodů je, že se tak zbavují nestravitelných oligosacharidů, které z velké části vyplaví do namáčecí vody, kterou pak vylijeme. Druhým z důvodů, ryze praktickým je, že se namáčením zkrátí doba varu a to hodně podstatně.
Luštěniny prodlužují život
O vegetariánech se často říká, že žijí déle než zbytek populace. Svůj podíl na tom má bílkovinotvorná aminokyselina methionin, která se vyskytuje právě v mase. Živočišné proteiny je proto vždy lepší nahradit rostlinnými, vždyť z luštěnin si můžete snadno udělat sekanou i zeleninový řízek.
Čočkový salát s hlívou
Udělejte si skvělý čočkový salát s hlívou ústřičnou. Určitě nebudete litovat.
Postup:
Čočku uvařte doměkka a sceďte.
- čočka 300 g
- hlíva ústřičná 250 g
- cibule 1 ks velká
- sušená rajčata 4 hrsti
- olivový olej 2 PL
- ocet bílý vinný - podle chuti
- petrželka 2 hrsti hladkolistá
- sůl
Na oleji osmahněte nakrájenou cibuli, přidejte omytou a na proužky nakrájenou hlívu a asi 10 minut poduste, přidejte překrájená sušená rajčata a společně ještě 5 minut duste.
Pak přidejte čočku a přimíchejte 1-2 lžíce octa. Osolte. Nakonec do salátu dejte nasekanou petrželku, promíchejte a dolaďte podle chuti. Salát je dobrý teplý, výborně ale chutná i zastudena.
To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.
Související
-
Známe desítku finalistů populární ankety Šarmantní osobnost roku. Do konce září posílejte své hlasy!
Český rozhlas vyhlásil 28. ročník ankety Šarmantní osobnost roku. Nabízíme vám desítku finalistů, ze kterých můžete vybírat svého favorita až do konce září.
-
Máte rádi karbanátky? Vyzkoušejte ty bez masa, jen z červené...
Karbanátek je druh hlavního jídla obsahující ve většině případů maso, ale také ho obsahovat nemusí. Jedná se o soudržnou směs například nasekaného a rozemletého mas...
-
Umělá sladidla, mýty a fakta o jejich prospěšnosti. Sedavý způsob života vede k preferenci sladkého
Dnešní radioporadna je zaměřena na umělá sladidla. Jak vznikla, jak fungují, pro koho jsou vhodná, jaké jsou druhy sladidel?
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka