Čočková polévka s chorizem. To prostě musíte vyzkoušet

Je zdravá, výborná a s pečivem vydá i za hlavní chod. A chorizo, tedy tradiční sušený salám ze Španělska a Portugalska, jí dodá chuť, kterou prostě musíte vyzkoušet.

Hlavními ingrediencemi choriza jsou mleté vepřové maso, mletá paprika a česnek. Paprika může být sladká nebo pálivá, podle požadované pikantnosti výrobku. Ve Španělsku se také používá mletá uzená paprika Pimentón de Vera, která dává chorizu uzenou chuť.

Naprostá většina choriz se konzervuje sušením. V případě, že proces výroby choriza není ukončen sušením, jedná se o tzv. chorizo fresco. To je vhodné zejména na grilování a jako ingredience do vařených pokrmů.

Logo

Suroviny:
sterilovaná čočka (2 plechovky) nebo čočka červená, 30 ml olivového oleje, 1 cibule, česnek, chilli paprika, mletá paprika, 1 plechovka krájených rajčat, kuřecí vývar, sůl, mletý pepř, klobáska chorizo

Postup:
Ve středně velkém hrnci na rozpáleném oleji orestujeme cibuli, česnek, najemno nakrájenou chilli papričku a klobásku chorizo. Když začne cibule hnědnout přidáme mletou papriku a rajčata a vše zalijeme kuřecím vývarem. Necháme vařit čtvrt hodiny. Pak přidáme scezenou a propláchnutou čočku z konzervy a přivedeme opět k varu. (Místo čočky z konzervy můžeme dát uvařenou červenou čočku.)
Dochutíme solí a pepřem. Podáváme horké s čerstvým pečivem.

autor: KAB

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.